Prima pagina

In cautarea adevaratului Daewoo

25.08.2003, 00:00 20

Din aceasta toamna ar putea fi vandute in Romania automobile Daewoo din gama Matiz sau Nubira care nu sunt produse la fabrica de la Craiova, ci importate din Asia.
La aproape un an de la aparitia sa pe piata, prin cumpararea de producatorul american General Motors a trei dintre fabricile si o parte din reprezentantele de vanzari ale Daewoo Motor, GM Daewoo Auto & Technology, caci acesta este numele noii societati, ar putea intra oficial, potrivit unor informatii din piata, si in Romania.
Aceasta inseamna ca automobilele marca Daewoo ar putea fi vandute, cel putin pentru moment atat de producatorul local Daewoo Automobile Romania, cat si de noua societate. Nu va fi insa vorba de aceleasi modele, deoarece nou infiintata companie GM Daewoo a lansat la sfarsitul anului trecut si in prima parte a acestui an noi variante pentru trei dintre modelele din gama sa - Matiz, Nubira si Leganza.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii GM Daewoo pentru Europa Centrala si de Est nu au dorit sa faca nici un comentariu, precizand doar ca un anunt oficial va fi facut in cadrul Salonului Auto de la Bucuresti care va avea loc la sfarsitul lunii septembrie.
Pe de alta parte, nici reprezentantii producatorului local Daewoo Automobile Romania, nu au dorit sa comenteze posibilitatea ca ambele companii sa vanda aceeasi marca de automobile.“Nu am nici un fel de informatii legate de o posibila venire a GM Daewoo in Romania, astfel ca nu am ce sa comentez”, a declarat Valeriu tones, director relatii publice la Daewoo Automobile Romania.
In prezent la fabrica Daewoo din Craiova se produc modelele Matiz, Cielo, Nubira si Tacuma, dar se comercializeaza si modelul Leganza. Oferta GM Daewoo pentru Europa consta in modelele Matiz, Nubira, Leganza (denumirea sub care se vinde acesta este Evanda) si Tacuma, dar si modele care nu au corespondent in Romania, cum este cazul modelului din clasa mica - Kalos.
In toamna anului trecut General Motors a adus 251 de milioane de dolari drept aport in numerar pentru 42,1% din actiunile societatii mixte pe care a infiintat-o impreuna cu bancile creditoare ale Daewoo. Creditorii detin 33% din capitalul societatii mixte, iar partenerii General Motors (Suzuki si SAIC) au preluat un pachet de 24,9% din actiunile acesteia.
Noua companie opereaza doua centre de productie in Coreea de Sud si o fabrica in Vietnam. De asemenea, societatea mixta detine opt centre de vanzare din strainatate, dintre care sapte in Europa si unul in Puerto Rico, precum si un centru de productie de componente in Olanda. Uzinele Daewoo din Polonia, Ucraina si Romania nu au fost incluse in acordul de vinzare.
Daewoo este prezent in Romania din anul 1994, cand a infiintat impreuna cu statul roman, societatea Rodae Automobile Craiova, la care producatorul sud-coreean detinea 51% din actiuni. Ulterior, denumirea societatii a fost schimbata in Daewoo Automobile Romania. Compania a vandut anul trecut peste 20.000 de automobile si a realizat o cifra de afaceri de peste 170 de milioane de dolari. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO