Prima pagina

In mod jalnic, FMI cedeaza in fata FNI

31.05.2000, 00:00 15



Fondul Monetar International a decis amanarea discutarii in Board a prelungirii acordului stand-by cu Romania pana vin informatiile despre ceea ce se petrece la Bucuresti iar situatia va fi analizata de cele doua parti in urmatoarea perioada.

"Trebuie sa discutam ce se intampla, care sunt explicatiile si care sunt masurile care trebuie luate. Poate sunt masuri care trebui incluse in programul economic", a declarat pentru Ziarul Financiar o sursa oficiala.

Ion Dragulin, reprezentantul RomOniei la FMI, a declarat Ziarului Financiar ca reprezentantii Fondului au contacte strOnse cu autoritatile romOne pentru urmarirea evenimentelor si consultarea reciproca in privinta masurilor care trebuie luate pentru intrarea in normalitate.

Astfel, temerile primului-ministru Mugur Isarescu, exprimate ieri intr-o declaratie televizata, tind sa devina realitate. Ca una din explicatiile acestei crize, Isarescu a cerut ieri sa se reflecteze daca "toata aceasta confuzie nu este legata de faptul ca astazi Consiliul FMI va da unda verde acordului stand-by cu RomOnia, acord care, la rOndul sau, va debloca finantarile de la Banca Mondiala, Uniunea Europeana si alte surse oficiale sau private de pe piata de capital, ceea ce va consolida relansarea economiei romOnesti".

Premierul Mugur Isarescu si-a asumat toate responsabilitatile in privinta mentinerii stabilitatii finaciare a tarii si in special a BCR, precum si deslusirea afacerii FNI, cu identificarea si pedepsirea vinovatilor de aceasta criza financiara. "Exista un adevar pe care il sustin cu toata autoritatea si taria: situatia financiara a RomOniei este acum mult mai stabila fata de anul trecut, lucru confirmat si de institutiile financiare internationale... Imi asum raspunderea de a va asigura ca situatia financiara a BCR este indiscutabil solida... Banii populatiei, precum si agentilor economici incredintati BCR sunt in deplina siguranta", a afirmat ieri Isarescu.

Premierul a decis sa isi asume aceste responsabilitati in incercarea de a stopa propagarea crizei de la FNI si in sistemul bancar. BCR este cea mai afectata, zvonurile, dezinformarile si panica ducOnd in aceste zile la retrageri de fonduri de catre deponenti.

Ceea ce se petrece in sistem s-a reflectat imediat asupra cursului de schimb, care a preluat prin cresterea cererii de valuta neincrederea in sistem. Isarescu a afirmat ca atOt cursul de schimb cOt si dobOnzile in sistemul bancar vor ramOne stabile "ca o dovada permanenta ca acest atac speculativ, orchestrat, asupra sistemului bancar romOnesc are picioare scurte".

El s-a angajat sa faca publice rezultatele anchetei guvernamentale, din care sa reiasa clar responsabilitatea administratorilor FNI, dar si responsabilitatea fostei conduceri a CEC cOt si a CNVM in declansarea acestui impas financiar.

Analistii economici considera decizia responsabililor FMI, desi de inteles, ca fiind optiunea cea mai proasta, pentru ca in loc sa dea indirect un mesaj care ar fi fost suficient pentru a linisti spiritele, abia inflameaza lucrurile, creand tot indirect presiuni asupra cursului, si prin incidenta asupra sistemului bancar.

Daca cei care au montat aceasta criza au facut-o pentru a bloca acordul cu FMI cu Romania, obtin o victorie din nefericire chiar cu sprijinul deciziei FMI.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO