Prima pagina

In sfarsit, se intampla: dobanzile la creditele in lei scad simtitor

In sfarsit, se intampla: dobanzile la creditele in lei scad simtitor
11.04.2005, 19:12 25

Scadere abrupta a dobanzilor la creditele in lei: BRD -SocGen, a doua banca din sistem, a anuntat reducerea cu pana la sapte puncte procentuale a dobanzilor la creditele acordate clientilor persoane fizice.

Banca a redus deocamdata dobanzile numai pentru varianta in care creditele sunt contractate cu un nivel fix al dobanzii - in prezent de 15%. Pentru produsele cu dobanda variabila, ratele au ramas neschimbate.

"Datorita reducerilor de dobanzi operate de Banca Nationala, am redus si noi dobanzile la credite. Deocamdata ne uitam cu atentie la miscarile din piata si suntem prudenti la reducerea dobanzilor la depozite. Avem puterea de a nu reactiona imediat la semnalele BNR si sa vedem mai intai trendul pietei", a declarat pentru ZF Sorin Popa, director general adjunct al BRD - SocGen.

Miscarea bancii se integreaza in linia inceputa inca de luna trecuta de BCR, ABN Amro si Banca Tiriac. Toate trei au operat reduceri substantiale ale dobanzilor la creditele acordate, dupa ce acestea ramasesera mult in urma dobanzilor la depozite.

Bancile comerciale se vad nevoite sa reduca dobanzile la creditele acrodate clientelei pentru a stimula cresterea mai rapida a acestora, in conditiile in care dipsun de lichiditati excedentare, pe care nu le mai pot plasa profitabil. Miscarea este vitala in contextul in care BNR si Ministerul Finantelor au redus pana la 7% - 8% dobanzile platite la sumele atrase din piata. O data cu scaderea randamentelor aduse de aceste plasamente, bancile isi vad amenintate marjele de profit. Singurele alternative sunt reducerea costurilor cu sursele atrase si gasirea altor variante de plasament.

Dobanzile platite la depozitele atrase au scazut deja drastic, pana la niveluri care risca sa descurajeze economisirea.

Chiar in contextul in care marja dintre dobanzile percepute la credite si cele platite la depozite va scadea, in conditiile ieftinirii imprumuturilor, aceasta va ramane mai mare decat randamentul oferit de plasamentele la BNR sau la Finante. Acest aspect este luat in calcul si de banca centrala, care spera sa forteze astfel scaderea mai rapida a dobanzilor la creditele in lei, pentru a limita migratia spre creditarea in valuta.

Astfel, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat saptamana trecuta sa restranga ecartul dintre dobanda sa de politica monetara si rata efectiva la care atrage lichiditati de pe piata. A fost decisa reducerea cu doua puncte a dobanzii de politica monetara, pana la 12,5%.

"Existenta unei marje de manevra la nivelul politicii ratei dobanzii bancii centrale, precum si a riscurilor asociate actualului diferential intre ratele dobanzilor pietei interne si piata internationala, in conditiile liberalizarii tranzactiilor de capital, permite reducerea ratei dobanzii de politica monetara, urmand ca realizarea convergentei acesteia cu nivelul ratei dobanzii validata de piata sa se produca treptat, pe masura ce procesul de dezinflatie si mixul de politici economice vor ajunge la obiectivele stabilite", se spune intr-un comunicat al BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a mai decis scaderea dobanzii platite pentru rezervele minime obligatorii in lei constituite de banci de la 4% la 2% si reducerea ratei la rezervele obligatorii in euro, de la 1% la 0,7%.

Potrivit comunicatului, reducerea cu doua puncte a dobanzii a fost posibila in contextul mentinerii tendintei de scadere a ratelor dobanzilor atat pe piata interbancara, cat si in relatia cu clientii (la depozite si la credite), precum si a relativei stabilizari a cursului de schimb al leului la niveluri sensibil apreciate fata de anul trecut, "de natura sa influenteze benefic evolutia preturilor interne si anticipatiile inflationiste".

BNR pastreaza discursul prudent, aratand ca, pentru anul 2005, este prioritara temperarea ritmului de crestere a cererii interne, care sa sprijine atat atingerea tintei anuale de inflatie de 7%, cat si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile pe termen mediu.

"Consiliul de Administratie al BNR apreciaza ca realista continuarea procesului dezinflationist, cu conditia pastrarii unui mix de politici economice adecvate. Pentru moderarea dinamicii cererii interne este necesara atat contributia politicii monetare si a politicii fiscale, cat si accelerarea reformelor structurale si institutionale", se mai arata in comunicat.

O data cu reducerea dobanzii, BNR a coborat cu 5 puncte rata la facilitatea de creditare (rata lombard), pana la 20%. Avand in vedere dobanzile interbancare, banca centrala a modificat si rata dobanzii la facilitatea de depozit, de la 5 la 4%.

BRD a redus dobanzile la creditele pentru nevoi personale pana la 15% pe an, fata de 22% cat erau inainte. Totodata, plafonul maxim a fost majorat la 400 mil. lei, respectiv 10.000 de euro sau 12.500 $. Creditele pentru achizitionarea de autoturisme din grupul Renault au acum o dobanda de 14% pe an, in scadere cu 4,5 puncte procentuale.

Banca Tiriac a redus la jumatatea lunii martie dobanda la creditul pentru nevoi personale Metro pana la 16% pe an. Ulterior, ABN Amro a anuntat reducerea dobanzii la creditele acordate clientilor persoane fizice pana la 13,5% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO