Prima pagina

In trei luni, BNR a pierdut tot ce a strans intr-un an

In trei luni, BNR a pierdut tot ce a strans intr-un an
04.02.2004, 00:00 10



Banca Nationala a Romaniei(BNR) a pierdut in ultimele trei luni tot ce a acumulat anul trecut la rezerva valutara pentru a echilibra piata valutara unde s-a inregistrat un deficit important de valuta si in acelasi timp pentru a tine in fraie cursul leu/euro.



Numai in ultimele trei luni rezervele valutare ale bancii centrale au scazut cu 550 mil. euro, mai mult chiar decat au crescut pe tot parcursul anului trecut cand plusul raportat a fost de 505 mil. euro.



Ianuarie, cu un minus de 48,2 mil. euro, este a treia luna consecutiva de scadere a rezervelor valutare, valoarea acestora situandu-se la sfarsitul lunii la 6,35 mld. euro. Si asta, in mare, pentru ca incepand din luna noiembrie, BNR a avut o pozitie de vanzator net de valuta pe piata interbancara, pozitie la care nu a renuntat nici pana in ianuarie. Vanzarile de valuta pe piata interbancara au fost numai in ultimele trei luni de 332 mil. euro.



Presiunea a venit mai ales din directia deficitului comercial, scapat de sub control incepand din a doua parte a anului trecut.Pentru ca trebuia sa sustina scaderea inflatiei, a fost clar ca Banca Nationala nu va folosi deprecierea leului pentru corectarea deficitului comercial, asa inca nu i-a ramas decat sa fie cu ochii larg deschisi spre piata valutara si sa vanda euro pentru a contracara tocmai o slabire a leului fata de euro. Desi un euro mai puternic ar incuraja exportatorii, si implicit ar contribui la diminuarea deficitului comercial, banca centrala a preferat - cel putin pana acum - sa tina in mana cursul leu/euro in favoarea inflatiei.



Chiar daca la sfarsitul anului trecut oficialii Guvernului prezentau un tablou macroeconomic al lui 2003 glorios, cifrele - asa cum incepe ele sa se contureze - arata cu totul o alta realitate. Nerestuctuarea economiei adanceste vizibil de la luna la luna deficitul comercial, care a ajuns acum la 4,9 miliarde de euro.



Si asta cu atat mai mult cu cat mai este inca asteptat pachetul de masuri nemonetare, promis la sfarsitul anului trecut de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, care ar fi trebuit sa restranga derapajele economice inregistrate in ultimele luni. Conform intelegerii cu FMI, masurile care urmau sa fie adoptate de Executiv ar trebui sa conduca la o reducere a deficitului de cont curent cu circa un punct procentual din PIB, mentinandu-l anul acesta sub 6% din PIB. BNR, prin politica monetara, ar fi trebuit sa contribuie cu o diminuare de 0,1-0,2% din PIB.



Cum puterea vine intr-o oarecare masura din directia rezervelor valutare intrarea acestora pe un trend descendent nu face altceva decat sa mai traga un semnal de alarma. Oricum stocurile de valuta ale BNR ar putea anul acesta sa creasca si mai putin ca anul trecut, si asta pentru ca finantarea deficitului comercial in crestere va atrage dupa sine costuri suplimentare din partea bancii centrale.



Daca in 2002 banca centrala a reusit sa-si majoreze rezervele valutare cu aproximativ 2 mld. euro, anul trecut ritmul de crestere a fost redus practice la un sfert, plusul raportat in 2003 fiind de doar 505 mil. euro.



Cresterea de anul trecut a rezervelor BNR, procentual vorbind de doar 8,5%, este insuficienta pentru un an in care importurile au cunoscut o evolutie spectaculoasa, inregistrand o crestere cu aproape 14%.



Intre ritmul de crestere al rezervelor valutare si cel al importurilor va trebui sa existe o relatie direct proportionala pana intr-un anumit moment, intrucat indicatorul "rezerve internationale exprimate in luni de importuri" nu trebuie neglijat. Or, FMI a impus autoritatilor romane mentinerea acestui indicator in jur de 4.



Ultimele luni au fost , dupa cum arata cifrele, luni in care deficitele pe piata valutara au fost la ele acasa, vanzarile de valuta catre clienti fiind cu mult peste cumpararile de la ei. Analistii de pe piata interbancara pun aceasta situatie tocmai pe o necesitate mai mare de finantare a importurilor.



"Pozitia BNR, atipica pentru ultimii trei ani,de net vanzator in luna



decembrie anticipa deficite majore pe piata valutara in luna ianuarie.



Prima saptamana a lunii ianuarie in care BNR a intervenit de doua ori parea



sa confirme aceste asteptari, dar apoi piata a intrat intr-un echilibru



neasteptat. Chiar si asa insa valoarea vanzarilor de valuta ale BNR din



ianuarie raman mai mari cu peste 100 mil. euro pe luna, an la an, cum au fost si in ultimele trei luni ale anului trecut. In aceste conditii, scaderea



rezervelor BNR pentru a treia luna consecutiv era de asteptat. Aceasta



evolutie va duce insa la o scadere a gradului de acoperire a importurilor pana in apropierea nivelului raportat in trimestrul 2 al anului 2002", spune Radu Craciun, analist al ABN Amro Romania.



Oricum rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) se situau la sfarsitul lui ianuarie la peste 7,44 miliarde euro. Rezerva de aur a BNR a scazut, luna trecuta, de la 105,4 tone la 105,1 tone. Si asta pentru ca banca centrala a restituit aproximativ 300 de kilograme de aur confiscat abuziv in perioada comunista,



"Au continuat procesele cu statul roman in care cei carora li s-a confiscat aurul in perioada 1946 - 1990 il revendica. Pe baza unei hotarari judecatoresti, in numele statului, BNR restituie aurul celor care au castigat. Acesta este motivul reducerii rezervei de aur", a afirmat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.



El spune ca unele procese s-ar putea intinde pe perioade mai lungi, chiar ani. Restituirile din luna ianuarie survin unor procese incheiate in 2003.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO