Prima pagina

Inca un bancher arestat

09.04.2001, 00:00 503



Fostul presedinte al Bancii Agricole, Liviu Istrate, a fost arestat, sambata, pentru ca a acordat un imprumut de 3,5 milioane de dolari unei firme in timp ce banca se afla in reorganizare.

Parchetul Curtii Supreme de Justitie, la propunerea Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al

Politiei, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Istrate, sub acuzatiile de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual si uz de fals.

Liviu Istrate este ultimul bancher arestat pe o lista care a inceput in 1995. Cel care a deschis lista a fost Marcel Ivan, presedintele Credit Bank, institutie care acum este in faliment.

Pe lista se mai afla Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex, Alexandru Dinulescu, pozitie similara la Bankcoop . De asemenea, de-a lungul anilor s-au mai aflat presedinti si vicepresedinti de banci care au fost cercetati pentru nereguli, respectiv au fost arestati.

Liviu Istrate a fost presedintele bancii in perioada octombrie 1997-aprilie1999. Inainte de a prelua conducerea Bancii Agricole, Istrate a fost seful directiei de arbitraj din Banca Romana de Comert Exterior-Bancorex, pe vremea fostului presedinte Razvan Temesan.

El a fost considerat unul din oamenii apropiati ai lui Temesan stiind foarte bine operatiunile valutare derulate de Bancorex.. Dupa schimbarea interveninta in 1996 Liviu Istrate a devenit un apropiat al PN?CD, partidul care a castigat alegerile la aceea vreme.

Conform unor surse Istrate a fost apropiat al aripei Remus Opris - secretar general al PN?CD si al fostului ministru de Finante Mircea Ciumara.

Dupa venirea ca premier a lui Radu Vasile, Istrate nu a mai fost agreat, avand in vedere ca unul dintre apropiatii lui Radu Vasile era Liviu Marica, prim-vicepresedintele Bancii Agricole.

In aprilie 1999, in urma unei furtunoase Adunari Generale a Actionarilor a avut loc rocada Istrate-Marica. Ulterior Istrate si-a prezentat demisia din functia de prim-vicepresedinte si din acel moment a disparut din peisajul bancar. La un moment dat s-a spus ca Istrate a fugit in Statele Unite.

In 2000 politia a inceput cercetarile impotriva lui, fiind dat in urmarire generala.





O meserie care cere spor de risc



Potrivit anchetatorilor, Istrate, in calitate de presedinte al Bancii Agricole, "prin incalcare cu stiinta a atributiilor de serviciu, a supus aprobarii Comitetului de coordonare a restructurarii bancii, la 18 martie 1999, acordare unui credit de 3,5 milioane de dolari catre societatea Logic Compimex, fara acordul conducerii executive a bancii, in cvorumul cerut de regulamentul de organizare si functionare, atestand in mod nereal acceptul acesteia, fapt ce a determinat acordarea creditului si prejudicierea bancii".

In acelasi dosar este cercetat si Viorel Popa, fost asociat la societatea Poiana Cibela din Brasov, care este acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Europa Tours, din Eforie Nord, l-a determinat pe Florin Zeciu, reprezentantul firmei Logic Comimpex, sa contractul de credit cu Banca Agricola, spunandu-i ca va garanta imprumutul ipotecand Complexului Hotelier Europa.

Potrivit legii, Popa ar fi trebuit sa aiba mandat din partea Adunarii Generale a Actionarilor societatii Europa Tours pentru constituirea ipotecii asupra complexului, ceea ce nu s-a intamplat.

Viorel Popa a fost arestat, in 21 februarie 2001, intr-un alt dosar, sub acuzatiile de inselaciune, fals in declaratii, uz de fals si incalcarea Legii 31/1990, privind societatile comerciale, fiind retinut pentru pagubirea Bancii Agricole cu peste 39 de miliarde de lei, reprezentand credite nerambursate, pentru care nu a prezentat garantii.

Lucratorii Directiei Politiei Economico-Financiare din cadrul Inspectoratului General al Politiei il cerceteaza pe Viorel Popa in cinci dosare pentru infractiunile de inselaciune, fals, uz de fals, evaziune fiscala si incalcarea Legii societatilor comerciale, prejudiciile pe care acesta le-ar fi realizat prin afaceri ilicite fiind evaluate la aproximativ 500 de miliarde de lei.

Intr-un alt dosar, in care a fost deja trimis in judecata, Viorel Popa (39 ani) este acuzat de inselaciune, in urma vinderii a doua hoteluri aflate sub sechestru asiguratoriu, fals in declaratii si folosirea creditului societatii in interes personal.



Afaceri cu semn de intrebare

Sub conducerea lui Liviu Istrate Banca Agricola a fost parte la tranzactii asupra carora s-au pus la vremea respectiva mari semne de intrebare. Afacerile cu Viorel Popa de la Cibela incep sa iasa acum la iveala.

De Liviu Istrate si de banii Bancii Agricole a depins preluarea pachetului majoritar de actiuni la cea mai importanta societate de asigurari din Romania, Asirom, de catre omul de afaceri Ioan Nicolae, patronul firmei InterAgro.

De asemenea, Istrate a implicat Banca Agricola in afacerea SOVInvest -FNI precum si intr-o tranzactie de obligatiuni cu firma Gelsor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO