Prima pagina

Inchiderea rafinariei Astra are legatura cu privatizarea SNP

11.10.2004, 00:00 23

Privatizarea SNP incepe sa-si arate primele efecte. Inchiderea rafinariei Astra, companie care atingea un volum al afacerilor de 250 milioane euro acum doi ani, a fost provocata, conform  patronului Interagro, Ioan Niculae, de divergente contractuale cu SNP Petrom.
"Petrom nu si-a respectat unele obligatii contractuale in relatia cu rafinaria Astra, motiv pentru care vom da Petrom in judecata carora le vom solicita daune in valoare de 150 de milioane de dolari", afirma Niculae. El spune ca rafinaria Astra va intra in conservare pana cand procesul cu Petrom se va termina.
Gheorghe Constantinescu, presedintele SNP Petrom, spune ca incearca sa gaseasca o solutie pentru conflictul pe care societatea il are cu rafinaria Astra. "Acest contract cu rafinaria Astra este prins in contractul de privatizarea semnat cu OMV, in sensul ca nu se dorea prelungirea lui. O sa incercam sa gasim solutii pentru solutionarea acestui diferend", spune Constantinescu.
Actionarii rafinariei Astra Romana Ploiesti au aprobat saptamana trecuta "sistarea activitatii de productie, intrarea societatii in conservare si restructurare economico-financiara, in functie de evolutia cotatiei titeiului si de cea a pietei de desfacere a produselor finite".
Potrivit hotaririi AGA, consiliul de administratie al rafinariei va preciza, in termen de o luna, "masurile concrete ca efect al sistarii activitatii de productie".
Cel mai mare pachet de actiuni la Astra Romana, de 47,07%, este detinut de Kreyton Limited, societate inregistrata in regim off-shore in Insulele Virgine Britanice. Actionarii Kreyton nu sunt cunoscuti. Interagro, la care este Ioan Niculae patron, controleaza 6,54% din totalul actiunilor, ceilalti actionari semnificativi fiind Asirom si Broadhurst cu 21,89%, respectiv 13,01%.
Pe de alta parte, inchiderea rafinariei face ca valoarea participatiei de 21% din actiunile rafinariei detinuta de Asirom, de aproape 5 milioane de euro (196 mld. lei), sa fie sub semnul intrebarii.
Conducerea Asirom nu a comentat situatia. Conform reglementarilor in vigoare, daca cursul actiunilor detinute de companie va scadea sub valoarea de achizitie, ceea ce este previzibil sa intample, Asirom va trebui sa faca provizioane, deci vor aparea cheltuieli in plus.
Niculae sustine ca nu va constitui nici un fel de provizioane la nivelul Asirom ci va astepta incheierea procesului pe care il va intenta Petrom.
 In afara de participatia la capitalul Astra, Asirom mai detinea la 31 decembrie 2003 10% din actiunile Cerealcom Alexandria (69 mld.lei investitie) si 99% din actiunile Intercereal Fetesti (308 mld. lei investitie), ambele companii facand parte din grupul Interagro. Asirom a avut afaceri de circa 140 milioane de euro anul trecut si un profit net de 4,7 milioane euro.
Rafinaria Astra a inregistrat o pierdere de 6,2 milioane euro la  la o cifra de afaceri de circa 87 milioane euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO