Prima pagina

Incordare in PD inainte de apelul de seara

20.05.2001, 00:00 7



Democratii isi vor alege in aceasta seara un nou lider, competitia fiind deschisa intre actualul presedinte Petre Roman, vicepresedintele Traian Basescu si senatorul Simona Marinescu.

Pentru prima data de la preluarea presedintiei PD, odata cu crearea partidului, Petre Roman are contracandidati la cea mai importanta pozitie in partid, intrarea in cursa a lui Basescu constituind in urma cu trei luni o surpriza si pentru actualul lider.

Miza acestor alegeri este cu atat mai importanta cu cat odata cu numirea noului presedinte, democratii vor stabili si ce mutatii va suferi evolutia politica a partidului.

ai aceasta intrucat spre deosebire de alte partide, PD alege presedintele pe baza motiunilor, altfel spus a programelor politice pe care le prezinta candidatii.

Cert este ca, potrivit programelor politice prezentate, toti cei trei candidati nu au in vedere o apropiere a PD de PDSR si exclud orice colaborare cu PRM. Care va fi insa relatia cu PNL si UDMR va depinde insa de noul lider al democratilor.

Atmosfera din partid era ieri destul de tensionata, majoritatea liderilor evitand sa faca pronosticuri sau comententarii asupra rezultatului alegerilor.

Petre Roman a fost ieri de negasit, la fel ca si Traian Basescu. Contactat anterior, Roman a refuzat sa se pronunte asupra rezultatului alegerilor insa a precizat ca indiferent care vor fi acestea nu se pune problema sa paraseasca partidul.

O declaratie in acest sens a facut si Basescu atunci cand Roman a pus problema scindarii partidului, dupa lansarea candidaturii "subalternului" sau.

Este greu de prevazut care va fi relatia dintre cei doi in cazul in care primarul general al Capitalei va deveni "primar" si in PD, dar si in cazul in care Roman isi va pastra pozitia.

Cel de-al treilea candidat, Simona Marinescu afirma insa ca in mod cert va exista un al doilea tur de scrutin. "Unul va pleca din Modrogan 1, altul se va muta in Modrogan 1", anticipa senatorul PD. (n.r. aceasta este adresa sediului central al partidului).

Simona Marinescu era insa increzatoare ca nu se va produce o ruptura a PD, mizand pe faptul ca cei doi candidati vor respecta documentul semnat prin care se angajau ca indiferent care va fi rezultatul, nu vor parasi partidul.

Oricum, daca nu se va califica pentru turul doi, senatorul PD spunea ca nu va recomanda sustinatorilor sai sa voteze in favoarea unuia sau altuia dintre candidati.



Confruntarea dintre Roman si Basescu este destul de stransa, fiind greu de estimat care va fi noul lider al partidului. Roman, diplomat si elitist, are de partea sa sustinerea mai multor filiale ale PD precum si a unor parlamentari.

Basescu, genul de om politic dintr-o bucata, are sustinerea mai multor lideri ai partidului dar si a unei importante parti a organizatiilor teritoriale, printre care si patru din cele sase filiale de sector din Bucuresti.

Simona Marinescu este cotata cu sansa a treia din pozitia de "esalon 2" al partidului, dupa ce in guvernarea precedenta a fost secretar de stat la Munca sI Protectie Sociala. Cine va pleca din Modrogan 1 si cine se va muta in Modrogan 1, este intrebarea care va primi raspuns in aceasta seara.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO