Prima pagina

Indicatorii macroeconomici sunt esentiali pentru intrarea in UE

09.04.2001, 00:00 11



Autoritatile romane ar trebui sa urmeze cu consecventa un program de 5-6 ani care sa apropie indicatorii macroeconomici ai Romaniei de cei impusi tarilor Uniunii Europene prin Tratatul de la Maastricht, a spus la sfarsitul saptamanii trecute Panagiotis Roumeliotis, membru in Parlamentul European si fost ministru al economiei elene in anii '80.

Reducerea inflatiei, a ratei dobanzii si a deficitelor sunt conditii esentiale pentru ca Romania sa aiba sanse sa devina membra a UE in 2006-2007, in timp ce in cazul Greciei, care a aderat in 1981, criteriile politice au fost mai importante, a spus dr. Roumeliotis intr-un discurs rostit in fata oficialilor si oamenilor de afaceri romani si greci, participanti la seminarul "Experienta Greciei privind intrarea in UE si invatamintele pentru Romania".

"Economia romaneasca are sanse sa devina una prospera, si nu neaparat prin industrii consumatoare de energie si materii prime", a afirmat Konstantinos Tsoukalidis, vicepresedinte al companiei grecesti Intracom si presedinte al Consiliului de afaceri eleno-roman, organizatorul seminarului.

Tsoukalidis spune ca tehnologia informatiei, software-ul si toate activitatile care implica mintea umana ne pot aduce prosperitatea.

El a explicat ca firmele romanesti pot beneficia inca de pe acum de fonduri comunitare pentru dezvoltare, cu conditia ca autoritatile romane sa popularizeze conditiile si procedurile necesare.

"Firmele private elene au obtinut primele fonduri comunitare abia in 1984, la trei ani de la intrarea Greciei in UE, pentru ca nu au stiu cum sa procedeze", a spus Tsoukalidis.

In opinia sa, experienta elena are cateva invataminte valabile si pentru Romania: este nevoie de lobby impreuna cu tarile vecine, de cooperare cu companii europene, de cat mai multi consultanti pentru proiecte si de coordonarea programelor nationale de finantare cu cele europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO