Prima pagina

INS: Crestere economica de 6% in T1 (Update)

01.06.2007, 10:01 15

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2007 a fost de 68,5 miliarde de lei, in crestere, in termeni reali, cu 6% fata de acelasi trimestru din anul 2006, a anuntat astazi, Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea economica (PIB) de 6% din primul trimestru este sub nivelul asteptarilor analistilor. In urma cu o saptamana, un sondaj realizat de ZF printre 17 analisti si oficiali a aratat o estimare medie de 6,6% pentru cresterea economica din primul trimestru.

In orice caz, aceasta ar fi reprezentat o incetinire fata de cresterea din T1 2006 (6,9%) si fata de cresterea din T4 2006 (7,7%), dar anuntul facut astazi de Statistica a alunecat cu 0,6 puncte procentuale sub estimarea medie a analistilor, indicand o usoara incetinire a cresterii economice fata de supraperformanta de anul trecut.

Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, este singurul care a anticipat corect cresterea eocnomica din T1, oferind o estimare de 6%, pe baza datelor provizorii si preliminare anuntate de Statistica in industrie, constructii si servicii. Cei mai optimisti analisti oferisera o estimare de crestere de circa 8%, in timp ce cei mai pesimisti asteptau o crestere de numai 5%.

La nivelul intregului an 2007, prognoza oficiala arata o crestere de 6,5%, comparativ cu 7,7% anul trecut.

Detalii privind evolutia Produsului Intern Brut pe total si pe principalele elemente componente vor fi prezentate vinerea viitoare, se precizeaza intr-un comunicat al INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO