Prima pagina

Investitii de 16 mil. dolari in hotelurile Parc si Turist

01.04.2003, 00:00 85

Compania Parc Hotels, proprietara hotelurilor Best Western Parc si Turist din Bucuresti, a investit zece milioane de dolari in amenajarea celor doua active si pregateste inca 4-6 milioane pentru modernizarea hotelului Turist, a declarat Antoni Kuhnen, director operational al firmei.
Numai hotelul Parc a beneficiat de peste opt milioane de dolari incepand din 1998, dintre care peste un milion de dolari au reprezentat amenajarea unui nou centru de conferinte si evenimente. "Parc Event Center" este alcatuit din patru sali multifunctionale, cea mai mare dintre acestea avand capacitatea de 350 de locuri. In 1999, Parc a fost inclus in lantul Best Western, fiind clasificat la trei stele, iar urmatoarea etapa de dezvoltare o constituie renovarea unui restaurant, a mai spus Kuhnen.
Ca urmare, procesul de modernizare al Turist ar putea intarzia, acesta urmanda sa inceapa dupa finalizarea lucrarilor la Parc, a precizat pentru Ziarul Financiar Dan Codrean, director general al Parc Hotels. Cu 4-6 milioane de dolari, Turist va fi transformat intr-un hotel de doua stele si va fi inclus in alt lant international, cel mai probabil Howard Johnson.
Pe de alta parte, demararea investitiilor ar putea fi intarziata si de prelungirea razboiului din Irak, a mai spus Codrean. De altfel, razboiul si-a pus deja amprenta asupra afacerilor hotelului Best Western Parc, hotel care se adreseaza in principal oamenilor de afaceri, spune Kuhnen.
"Vanzarile au incetinit usor si vin mai putini turisti straini si mai multi romani. Astfel, daca anul trecut 60% din vizitatori erau straini, acum romanii au ajuns la 50%", a precizat Kuhnen. Best Western Parc a avut anul trecut un grad de ocupare de 52%, iar pretul unei camere variaza intre 70 si 120 de euro.
Compania Parc Hotels a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 6,5 milioane de dolari si estimeaza pentru acest an o crestere cu 20% a acestei valori, a spus Dan Codrean. Compania face parte din grupul de firme Alltrom, controlat de omul de afaceri Nicolae Badea, presedintele clubului de fotbal Dinamo, si de partenerii sai Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu.
Pe langa Parc si Turist, grupul mai detine hotelurile Dorobanti din Bucuresti si Paltinis din Sinaia. Cele doua hoteluri vor fi incluse, la randul lor, in lantul Howard Johnson, in care este posibil sa intre si Turist. Kuhnen a spus ca Parc Hotels a semnat un contract de franciza cu compania americana Cendant Corporation, in baza caruia hotelul Turist va functiona sub una dintre marcile grupului, fara a preciza insa care va fi aceasta.
Cendant detine cel mai mare lant hotelier in regim de franciza, care numara peste 5.600 de hoteluri grupate in noua marci hoteliere, printre care Howard Johnson Hotels&Inns, Ramada Inn, sau Super 8 Motel.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO