Prima pagina

Investitorii iau credite sa joace la Bursa

02.02.2006, 20:50 12

Cresterea puternica a actiunilor la Bursa i-a determinat pe unii dintre investitori sa apeleze si la creditele oferite special de bancile care detin si o societate de brokeraj pentru a finanta achizitiile acestora pe piata de capital.

Creditele pentru investitii in valori mobiliare isi facusera loc in oferta bancilor, dupa ce tot mai multi investitori au inceput sa apeleze in ultimul an la credite pentru nevoi personale, sperand ca vor castiga la Bursa mai mult decat dobanda pe care trebuie sa o plateasca la banca.

Linia de credit SMART destinata achizitiilor la Bursa, lansata de Libra Bank si societatea de brokeraj Vanguard, a depasit la finalul lunii ianuarie echivalentul in lei a un milion de dolari (peste 0,8 milioane de euro). Produsul de creditare a fost lansat la inceputul lunii octombrie, conducerea Vanguard precizand ca doar in ultimele trei luni valoarea totala a creditelor acordate a depasit un milion de dolari, iar numarul clientilor care au depus cerere pentru accesarea produsului depaseste 30. Pentru obtinerea liniei de credit, solicitantul trebuie sa foloseasca drept garantie actiunile detinute in portofoliu. Dobanda bancara corespunzatoare liniei de credit aprobate este de 20% in lei pe an. Astfel, un investitor care a luat un credit la finalul lunii octombrie a platit pe perioada ultimelor trei luni o dobanda de circa 5%, in acest interval de timp cresterea medie a Bursei fiind de 34%. Cei care contracteaza un astfel de credit vor pierde insa mai mult in perioadele de scadere ale Bursei decat persoanele care investesc banii proprii, existand si riscul ca aceste pierderi sa fie mai mari decat castigul cumulat cand piata crestea.

Bursa a inregistrat ieri o noua crestere puternica, actiunile cele mai lichide de pe piata castigand peste 3%. Ieri a aparut in Monitorul Oficial instructiunea care reglementeaza aplicarea impozitului pe castiguri de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO