Prima pagina

Investitorii in fonduri au iesit in pierdere si in aprilie

19.05.2005, 19:49 10

Randamentul mediu al fondurilor mutuale a revenit la o valoare pozitiva luna trecuta, dar s-a situat mult sub rata inflatiei. La o inflatie de 1,8% si o crestere medie de 0,1% a fondurilor, investitorii au pierdut, in termeni reali 1,7% din bani, adica la 100 mil. lei investitie pierderea reala a fost de 1,7 mil. lei.

Desi evolutia pietei de capital a fost slaba, iar dobanzile pe piata instrumentelor monetare au continuat sa scada, circa jumatate din fonduri au inregistrat cresteri ale activelor nete si ale valorii unitatilor de fond.

Fondurile de actiuni, care au fost cele mai expuse la scaderile de pe piata bursiera, au inregistrat o scadere medie a valorii unitatilor de fond de 4,5%. Scaderile au fost insa mai reduse decat in martie, in conditiile in care majoritatea fondurilor si-au redus expunerea pe piata de capital.

Cea mai mica scadere a inregistrat-o KD Maximus, care si-a redus ponderea actiunilor cotate in portofoliu cu circa 8,9%. In aceste conditii, valoarea titlurilor KD Maximus a coborat in aprilie cu 0,8%. Acest fond a inregistrat si cea mai mare crestere a numarului de investitori, aproape 9%, obtinand astfel o crestere a activului net cu 11,4%. "Cresterea de activ s-a datorat in primul rand unor subscrieri noi, in conditiile in care piata bursiera a scazut", a comentat Jean Pricop, manager de portofoliu la KD Investments, societatea care administreaza fondul de investitii KD Maximus.

O evolutie buna a inregistrat si fondul de investitii Omninvest, care si-a majorat activul net cu 12%.

Deprecierea titlurilor Omninvest a fost de 3,6%, in conditiile in care fondul are cea mai mare expunere la piata de capital, actiunile cotate detinand o pondere de peste 68% din portofoliu.

Intercapital, cel mai mare fond de actiuni, a renuntat in aprilie la o parte semnificativa a plasamentelor sale in piata bursiera, portofoliul de actiuni scazand la 47% din activul net, reusind sa limiteze deprecierea valorii unitare la 4,5%.

"Fondurile noastre au fost afectate de scaderea pietei de capital. In aceste conditii, am vandut o parte din actiuni in aprilie si la inceputul lui mai, urmand ca in momentul in care vor aparea oportunitati sa ne majoram din nou expunerea pe piata de capital", a comentat Razvan Rusu, manager de fonduri la Certinvest, societatea care administreaza fondurile deschise Intercapital, Capital Plus, Tezaur si Orizont.

Dintre fondurile diversificate, cea mai buna evolutie a inregistrat-o BCR Dinamic, care si-a majorat activul net cu 5,5%, in principal prin atragerea de clienti noi. Valoarea titlurilor fondurilor a crescut in aprilie cu 2,1%, acesta fiind de altfel singurul fond care a reusit luna trecuta sa bata inflatia.

Desi au fost ferite de evolutia slaba a pietei de capital, fondurile monetare si cele bazate pe instrumente cu venit fix s-au confruntat cu scaderea dobanzilor pe piata monetara, inregistrand o scadere a randamentelor care s-a situat sub nivelul de 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO