Prima pagina

Investitorii straini desfid criza mondiala: au dublat banii adusi in Romania in primele cinci luni

Investitorii straini desfid criza mondiala: au dublat banii adusi in Romania in primele cinci luni

Click pentru imaginea marita

23.07.2008, 18:39 17

Investitiile straine realizate in primele cinci luni ale acestui an s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, volumul capitalului social subscris de companiile straine la filialele locale ridicandu-se la 1,8 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
In perioada ianuarie-mai a anului trecut, subscrierile la firmele cu participare straina la capital au totalizat 890 de milioane de euro.
Luna mai a avut cea mai slaba contributie la atingerea nivelului de 1,8 mld. euro, investitiile straine fiind de numai 120 mil. euro, fata de valoarea record inregistrata in ianuarie de 700 mil. euro.
Cu toate acestea, investitiile straine au fost cu 30% mai mari decat cele din aceeasi luna din 2007.
Capitalul subscris a crescut in primele cinci luni din 2008, desi numarul firmelor infiintate in acest interval a fost mai mic fata de perioada corespunzatoare a anului 2007, respectiv 5.600 fata de 6.515 de companii.
Cel mai important actor pe aceasta piata a fost compania Ion Tiriac Air, care figureaza in statisticile ONRC cu o majorare de capital de aproape 167 mil. euro.
Locul al doilea in topul majorarilor de capital operate in mai este ocupat, la mare distanta de lider, de compania Omniasig Vienna Insurance Group, asiguratorul primind de la actionarul majoritar un influx de capital totalizand 30,6 milioane de euro.
Pe segmentul financiar bancar, subscrieri de capital semnificative au realizat in luna mai si Domenia Credit, MKB Romexterra Bank si AIG Life Asigurari. Domenia Credit, care activeaza pe piata creditelor ipotecare si care este detinuta de divizia de finantari de retail a gigantului american General Electric, a primit o infuzie de capital de 11 mil. euro.
In acelasi timp, banca maghiara MKB (subsidiara a grupului german Bayern LB) a adus la capitalul MKB Romexterra Bank 10,8 mil. euro, iar grupul american AIG, care detine AIG Life - specializata pe asigurari de viata - a majorat capitalul companiei locale cu 9,2 mil. euro.
Sectorul IT este prezent si el in topul celor mai mari majorari de capital prin intermediul New Frontier, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT din Europa Centrala si de Est, care a preluat integral compania Romsys Bucuresti, unul din cei mai mari integratori IT de pe piata locala. New Frontier figureaza in datele ONRC cu un aport de capital de 12,5 mil. euro.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta numai o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe.
Datele Bancii Nationale arata ca investitiile straine directe s-au ridicat la 4,11 miliarde de euro in primele cinci luni ale anului.
In cadrul acestora, participatiile la capital si profitul reinvestit s-au ridicat la 59%, respectiv 2,4 miliarde de euro, in timp ce creditele intra-grup au reprezentat 41%, adica 1,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO