Prima pagina

Irlanda, raiul pe pamant

19.11.2004, 00:00 11



Daca ca intrebati care este cel mai bun loc din lume pentru din punct de vedere al conditiilor de trai, raspunsul este Irlanda. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent de revista britanica Economist.



Cresterea bunastarii si valorile traditionale puternice sunt doua dintre motivele datorita carora in Irlanda intalnim cei mai fericiti oameni. Irlanda este urmata in acest clasament de Elvetia, Norvegia si Luxemburg, primele zece clasate fiind tari membre ale Uniunii Europene, cu exceptia Australiei. SUA ocupa locul 13, iar Marea Britanie se situeaza pe locul 29, cel mai jos din randul tarilor UE dinainte de extindere.



Studiul, avand tema "Care va fi cel mai bun loc pentru a locui in 2005?", a fost realizat pentru suplimentul "Lumea in 2005" al revistei Economist. Cercetatorii au luat in considerare nu doar venitul, ci si alti factori considerati importanti pentru satisfactia oamenilor, printre care sanatatea, libertatea, somajul, viata familiala, clima, stabiliatea politica si securitatea, egalitatea sexelor si viata comunitara.



"Irlanda a castigat deoarece combina cu succes cele mai dezirabile elemente ale unei vieti confortabile, cum ar fi rata mica a somajului si libertatile politice, la care se adauga pastrarea unor elemente traditionale, cum sunt viata familiala si comunitara linistita", a precizat publicatia britanica.



Irlanda a realizat progrese importante dupa aderarea la Uniunea Europeana. Comentatorii sustin ca aceasta tara este admirata de noii membri si ca a devenit un model pentru ceea ce acestia doresc sa realizeze.



Statutul de cea mai rea tara, din cele 111 studiate, a revenit republicii africane Zimbabwe, unde lucrurile merg din ce in ce mai prost sub conducerea presedintelui Mugabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO