Prima pagina

Israelul este pe picior de razboi cu lumea araba

21.05.2001, 00:00 26



Premierul israelian Ariel Sharon a amenintat ca va folosi intregul arsenal militar impotriva palestinienilor, in ciuda condamnarii raidurilor aeriene din Cisiordania de catre comunitatea internationala.

"Vom face tot ceea ce este nevoie si vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja cetatenii israelieni", a declarat Sharon, adaugand ca negocierile de pace vor putea fi reluate doar dupa oprirea "terorismului palestinian", relateaza BBC.

Israelul a folosit avioane de vanatoare F16 pentru a lovi tinte palestiniene din mai multe orase situate in Cisiordania, ca raspuns la un atentat sinucigas palestinian la Netanya soldat, vineri, cu moartea a sase evrei.

Avioanele israeliene au bombardat vineri tinte palestiniene din Cisiordania si Gaza, provocand moartea a cel putin 12 persoane. Sambata, elicopterele israeliene au lansat noi atacuri asupra unor sedii ale politiei palestiniene la Tulkarm si Jenin, ranind 30 de persoane, in ciuda apelurilor internationale la calm.

Raidurile au determinat Liga Araba sa recomande intreruperea contactelor politice cu Israelul, cea mai dura masura luata impotriva statului evreu de la inceputul noii Intifade, in septembrie anul trecut.

ai ministrul israelian de externe, Shimon Peres, a declarat ca situatia este cea mai dificila de la razboiul din 1948, izbucnit dupa formarea Israelului.

Numai Autoritatea Palestiniana va puta continua contactele cu Israelul, dar Egiptul si Iordania, care au semnate tratate de pace din statul evreu, nu vor mai putea primi emisari israelieni si nu-si vor trimite ambasadorii inapoi la Tel Aviv in viitorul apropiat.

Un purtator de cuvant al premierului israelian a condamnat declaratia ministrilor de externe din statele membre ale Ligii Arabe, afirmand ca recomandarea acestora reprezinta un "nonsens".

De asemenea Liga Araba, reunita la Cairo, a adoptat o rezolutie prin care cere o reuniune de urgenta a ONU, pentru a se obtine o forma de protectie internationala pentru palestinieni. Statele Unite s-au opus deja unei propuneri privind prezenta unei forte internationale de protectie in teritoriile palestiniene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO