Prima pagina

Israelul ordona armatei sa opreasca atacurile

24.05.2001, 00:00 11



Israelul a ordonat marti seara armatei sa nu mai initieze atacuri impotriva palestinienilor, in timp ce premierul Ariel Sharon a facut un apel pentru incetarea violentelor izbucnite in regiune in septembrie anul trecut.

"In aceasta seara fac un apel pentru o incetare generala a focului in regiune. Cer vecinilor nostri sa opreasca imediat violentele si sa revina la masa negocierilor", a declarat Sharon, adaugand ca spera ca Siria si Libanul sa opteze pentru "calea pacii".

Oficialii americani si-a exprimat speranta ca liderul palestinian Yasser Arafat va raspunde pozitiv la apelul lui Sharon, relateaza CNN.

"Declar si repet ca daca palestinienii accepta propunerea pentru o incetare imediata a focului, vom opri imediat tirurile armatei noastre", a mai spus premierul israelian.

La cateva ore dupa aceea, ministrul apararii Binyamin Ben-Eliezer a ordonat Fortelor Israeliene de Aparare (IDF) sa opreasca focul si sa respecte regula deschiderii focului numai in situatia in care viata militarilor este pusa in pericol.

Un consilier al lui Sharon a declarat ca aceasta masura reprezinta un prim pas pentru a oferi partilor implicate o sansa reala de a respecta o incetare a focului.

Insa chiar dupa emiterea ordinului, posturile de radio israeliene au informat ca s-au inregistrat noi schimburi de focuri in Gaza.

Violentele au facut inca o victima marti, cand un politist palestinian ranit grav in timpul raidurilor israeliene de vinerea trecuta a murit in spital.

Palestinienii au declarat ca trupele israeliene au efectuat cinci noi incursiuni in teritoriile autonome, in timp ce statul evreu afirma ca a fost vorba despre o singura operatiune de acest gen.

Anuntul facut de Sharon a venit la doar o zi dupa publicarea Raportului Comisiei Mitchell asupra violentelor din regiune, care cerea incetarea imediata a focului pentru a da o sansa reluarii negocierilor de pace.

Un oficial american a declarat ca, in urma discutiilor avute cu Arafat, Statele Unite se asteapta ca acesta sa accepte o incetare imediata a focului, desi liderul palestinian nu a facut nici un angajament clar in acest sens.

Raportul Comisiei Mitchell cere, pe langa o incetare a focului, inghetarea extinderii coloniilor evreiesti din Cisiordania si Gaza si actiuni hotarate din partea palestinienilor impotriva terorismului.

Insa intrebat daca va opri extinderea coloniilor, Ariel Sharon a declarat ca secretarul de stat american Colin Powell a aratat clar ca "nu exista nici o legatura" intre incetarea violentelor si problema coloniilor.

"Acest subiect trebuie sa fie discutat ulterior de cele doua parti", a adaugat premierul israelian. Afirmatiile sale nu au fost insa deloc pe placul palestinienilor.

"Conducerea palestiniana isi exprima regretul pentru respingerea de catre domnul Sharon a recomandarilor incluse in raportul Mitchell", se arata intr-o declaratie a Autoritatii Palestiniene.

Mai mult, negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat l-a acuzat pe premierul israelian ca el a fost cel care a provocat violentele, prin "vizita sa provocatoare" din septembrie la Muntele Templului, unul din cele mai sfinte locuri pentru musulmani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO