Prima pagina

Judecatorii acuza Cotrocenii ca fac presiuni politice

21.08.2000, 00:00 22



Magistratii s-au declarat nemultumiti de criticile presedintelui Emil Constantinescu la adresa Justitiei, pe care a acuzat-o ca tergiverseaza solutionarea dosarelor privind actele de coruptie, judecatorii considerand ca sunt independenti si se afla in slujba legilor tarii, astfel ca nici o institutie nu poate face presiuni politice asupra lor.

Pe de alta parte, comunicatul Consiliului Suprem de Aparare a ?arii, difuzat vineri seara, nu a reluat ca atare criticile sefului statului la adresa Justitiei, atitudinea CSAT fiind mai putin dura.

Asociatia Magistratilor din Romania l-au atentionat vineri, printr-un comunicat de presa, pe seful statului ca "judecatorii sunt in slujba legii si a adevarului si nu supusi unor ambitii de program ale unor institutii, fie chiar si presedentia". Justitia nu se vrea a fi asimilata cu imaginea primului judecator al tarii, se mai arata in comunicat.

Presedintele Emil Constantinescu a afirmat joi seara, in deschiderea sedintei CSAT, ca, desi la nivelul Ministerului de Interne si Parchetului se constata "rezultate importante" in combaterea crimei organizate, "nu acelasi lucru se poate spune despre modul in care s-au derulat mai departe lucrurile in domeniul Justitiei".

Dupa ce a admis ca justitia este independenta, Constantinescu a spus ca exista insa nereguli in desfasurarea actului de justitie. El a constatat ca exista "enorme distante" in ce priveste termenele acordate de magistrati pentru judecarea unor importante procese de curuptie.

aeful statului a exemplificat cu cazul fostului presedinte al Credit Bank, Marcel Ivan si a fostului presedinte al Bankcoop, Alexandru Dinulescu, a caror procese au fost amanate timp de peste sase luni.

"Sunt astfel de cazuri care arata ca exista o problema grava privind celeritatea actului de justitie", a afirmat seful statului, adaugand ca un rol important pentru solutionarea acestor situatii revine Ministerului Justitiei, deoarece "opinia publica trebuie sa cunoasca aceste situatii".

Ministrul Justitiei Valeriu Stoica a spus insa ca el nu poate influenta justitia, pentru ca magistratii sunt independenti. "Ideea ca magistratii sunt subordonati Ministerului Justitiei este paguboasa. Sper ca Emil Constantinescu sa invete aceste lucruri pana la sfarsitul mandatului sau", a declarat Stoica.

Reprezentantii magistratilor i-au luat apararea lui Stoica, considerand ca solicitarea lui Constantinescu de a interveni pentru solutionarea mai grabnica a dosarelor este in afara normelor interne si internationale care reglementeaza statul de drept.

"Potrivit articolului 4 din Legea de organizare judecatoreasca, justitia se infaptuieste in mod egal pentru toate persoanele, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine, limba, religie, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala", sustine Asociatia Magistratilor.

"Numai in Romania institutia prezidentiala ierarhizeaza importanta cazurilor supuse judecatii, solicitand nu numai o mai mare celeritate in judecarea unor cauze care-i prezinta interes, dar si interventia ministrului Justitiei in acest sens", spun judecatorii.

Ei apreciaza ca justitia trebuie intr-adevar sa contribuie la limitarea si prevenirea coruptiei, a infractionalitatii in general, dar trebuie sa o faca intotdeauna cu mijloace legale.

Magistratii au adaugat ca presedintele Constantinescu ar trebui sa apeleze, in lupta impotriva coruptiei, la instrumente pe care Constitutia si legile i le confera, fara sa apeleze la presiuni politice la nivelul Ministerului Justitiei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO