Prima pagina

La ce sunt bune legile in tara lui "Hacker Voda"?

01.06.2001, 00:00 33



In ciuda faptului ca producatorii de software care opereaza in Romania pierd anual peste zece milioane de dolari din cauza pirateriei informatice, autoritatile sunt aproape legate de maini atunci cand vine vorba de pedepsirea infractorilor IT. Dovada, cazul de mai jos.

Anul trecut, site www.zona77.ro, celebru in lumea infractorilor IT romani, oferea cu nonsalanta, online, liste cu zeci sau chiar sute de CD-uri cu software, muzica, jocuri sau filme, bineinteles pirat si bineinteles contracost. Dar la preturi evident mai mici decat produsele originale.

Cinci mari firme IT ale caror produse erau comecializate ilegal de zona77.ro au alertat Business Software Alliance (BSA), organizatia internationala specializata in apararea drepturilor de autor.

Urmarea: plangere penala impotriva numitului Ion Catalin Austreanu - creierul "zonei 77", identificat dupa numarul de telefon postat pe site - depusa de BSA la Inspectoratul General al Politiei in numele companiilor Microsoft, Adobe, Corel, Autodesk si Symantec. In urma plangerii BSA, site-ul extrem de popular in lumea piratilor informatici si-a inchis activitatea.

Timp de cateva luni, din noiembrie anul trecut, cand domiciliul lui Ion Catalin Austreanu a fost perchezitionat de Politie, si pana prin aprilie a.c., in zona crepusculara a hackerilor romani nu s-a mai intamplat nimic.

Timpul a dovedit insa ca proverbul potrivit caruia orice invat are si un dezvat nu este mereu valabil. Astfel, pe www.zona77.ro a aparut in urma cu doua luni un forum de discutii al vechilor si potentialilor clienti ai "fabricutei" de CD-uri pirat. Un adevarat club al infractorilor IT romani.

De ce nu a fost inchis site-ul, cand prejudiciile cauzate de acesta companiilor producatoare de software se ridica la mai multe zeci de mii de dolari?

Pentru ca "investigatiile politiei continua" - dupa cum a declarat IGP oficilialor BSA acum doua luni, la aproape jumatate de an de la declansarea anchetei. In consecinta nici un proces impotriva lui Austreanu nu este pe rol la nici o instanta judecatoreasca.

Romanian National Computer Network (RNC), autoritatea de reglementare a domeniilor Internet in Romania nu poate inchide un site decat in "cazuri extreme sau la cererea justitiei". "Inchiderea nu se face decat in cazuri extreme, nu ca sa afecteze activitatea cuiva," a declarat pentru Ziarul Financiar Eugenie Staicut, manager Romanian National Computer (RNC). Reprezentantul RNC a sustinut ca nu are cunostinta de activitatea din zona77.ro , si nici de inchiderea sau de redeschiderea acestuia in functie de cat de linistite sunt apele in underground-ul web-ului romanesc . El a mai explicat ca intr-o astfel de situatie este necesar ca cineva sa sesizeze justitia iar RNC poate decide sa a€oinghete" domeniul respectiv numai in urma unei hotarari judecatoresti.

Cum nu exista nici un act al justitiei in acest sens, RNC ignora zona77.ro Desfiintarea unui site cu probleme o mai poate face World Intellectual Property Organization (WIPO), organizatie internationala cu sediul la Geneva, a adaugat el. Dar evident ca nici WIPO nu a primit vreo plangere.

ai totusi au fost cazuri in care RNC a blocat functionarea unor site-uri. Unul ar fi mercury.com, care s-a folosit de un alt site deja existent, mercury.ro, pentru a-si promova produsele.

"Mercury.com aveau o cu totul alta activitate si n-au facut decat sa faca un al mercury.ro, prin care modificau doar datele de contact.

Un alt caz a fost lolita.ro, pe care RNC l-a blocat pentru ca afisa imagini cu caracter pedofil. Am putut face acest lucru pentru ca pedofilia este clar interzisa prin lege, deci a fost vorba de un caz extrem," a concluzionat Staicut.

Spre deosebire de lolita.ro , zona 77.ro afiseaza inca nestingherit mesaje de genul "daca nu exista piraterie, nu mai exista nimic; este pirateria romaneasca la pamant? ; sunt BSA si ORDA la carma buzunarului nostru?".

"Este pentru prima data cand se formeaza un grup de discutii in jurul unei organizatii implicate in criminalitatea software precum .

Solidaritatea cu persoanele implicate in copierea si difuzarea de programe de calculator piratate este ingrijoratoare si necesita o atentie speciala din partea autoritatilor", apreciaza Viorel Apreutesei, anti-piracy manager la Microsoft Romania.

Faptul ca in Romania, prevederile legale referitoare la pirateria IT se aplica cu totul si cu totul sporadic este reflectat si de statistica mondiala.

Astfel, in anul 2000 Romania s-a clasat pe pozitia a 17-a in topul tarilor cu cel mai mare grad de piraterie software. In aceeasi perioada companiile producatoare cu activitate in Romania au fost prejudiciate cu peste 20 de milioane de dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO