Prima pagina

La "externe", Romania a iesit destul de bine pe 2000

15.03.2001, 00:00 18



Deficitul contului curent, adica suma balantelor externe ale comertului, serviciilor, veniturilor si transferurilor peste granita, a fost anul trecut de 1.400 milioane de dolari (3,8% din PIB), in crestere cu opt procente fata de nivelul inregistrat in 1999.

Deficitul s-a incadrat insa in parametrii proiectati si a fost finantat autonom, fara ca BNR sa cheltuiasca din rezerva valutara.

Dezechilibrul s-a inrautatit in a doua parte a anului. Cea mai mare pondere in deficitul de cont curent revine deficitului balantei comerciale, care a crescut cu 54,2% fata de 1999.

Saltul de 21,9% inregistrat de exporturi a fost insotit de o dinamica si mai puternica a importurilor, care au crescut cu 25,6%, ducand deficitul in preturi FOB/FOB la 1.922 milioane de dolari.

Evolutia negativa a deficitului de cont curent a fost partial compensata de scaderea cu 43% a deficitului balantei serviciilor comparativ cu 1999. De asemenea, deficitul balantei veniturilor a scazut cu 17%, ajungand la 338 milioane de dolari.

Balanta transferurilor curente a continuat sa fie excedentara, intrarile depasind iesirile cu 860 milioane de dolari. Aici sunt inregistrate ajutoarele, programele de asistenta si finantarile externe nerambursabile in general.

Potrivit estimarilor bancii centrale, deficitul contului curent isi va metine tendinta de crestere moderata pana in 2004, ajungand la doua miliarde de dolari, in principal pe seama mentinerii unui dezechilibru de peste doua miliarde de dolari in balanta comerciala.

Pentru compensarea acestei cresteri a deficitului comercial este nevoie, pe langa investitii straine directe mai mari, de atragerea unor surse suplimentare de capital strain, apreciaza analistii.

In opinia BNR, nu este atat de importanta dimensiunea deficitelor de cont curent, cat modul de finantare a acestora, sporirea intrarilor autonome de capital constituind conditia necesara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO