Prima pagina

Lafarge da 3,6 mil. dolari pe inca 40% din Lafarge Arcom Gips

28.03.2003, 00:00 7

Lafarge Gypsum International, care apartine grupului francez de materiale de constructii Lafarge, a cumparat de la societatea de constructii Arcom Bucuresti inca 40% din actiunile unicului producator de gips carton din Romania, Lafarge Arcom Gips SA, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzactiei.
Pretul pachetului de actiuni este evaluat la circa 3,6 -3,7 milioane dolari de catre sursele citate.
Grupul francez preia astfel controlul Lafarge Arcom, avand acum o participatie de 90% in societate. Ca urmare, francezii au platit in total intre 8,1 milioane dolari pentru a detine actualul pachet de actiuni la producatorul de gips carton. Lafarge cumparase restul de 50% din actiuni in 2001 de la Arcom, pentru care a platit aproximativ 4,5 mil. $.
Lafarge Arcom Gips SA a realizat in 2002 o cifra de afaceri de 169 miliarde lei (5,1 milioane dolari) fata de 64 mld.lei (2,2 mil. $) in 2001. Compania este unul  dintre primii trei jucatori, cu o cota de 25% din piata, potrivit unei decizii a Consiliului Concurentei publicate miercuri in Monitorul Oficial.
Principalii concurenti ai producatorului de gips carton pe o piata dominata de importatori sunt Rigips Romania (reprezentant al grupului britanic de materiale de constructii BPB Industries) si Knauf Gips SRL, alaturi de care activeaza mai nou si Norgips.
Vanzarile pe piata de profil sunt estimate intre 20 si 30 de milioane dolari, in conditiile exista statistici contradictorii . Cert este ca acest produs a "explodat" in vanzari dupa 1989 pe segmentul materialelor de constructii.
Lafarge Arcom Gips are o capacitate de productie de aproximativ 3 milioane metri patrati pe an, productia de anul trecut a fabricii fiind estimata la 2,4-2,5 milioane metri patrati. Fabrica avea la finele 2002 un capital social de 179,79 miliarde lei si un numar de aproximativ 73 angajati.
Producatorul autohton si-a propus in acest an o dublare a productiei pana la 4,5 milioane metri patrati si o cifra de afaceri de circa 500 miliarde lei (13,8 milioane dolari, calculat la un curs mediu de schimb de 36.000 lei/dolar).
Pana in ianuarie 2001, momentul constituirii companiei Lafarge - Arcom, grupul Lafarge vindea placi de gips carton in Romania prin doi distribuitori - Menatwork Est Prefabricate SRL si Woodcote Romania SRL.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO