Prima pagina

Lafarge tripleaza capacitatea fabricii de gips-carton

05.07.2005, 20:27 13

Gigantul francez al materialelor de constructii Lafarge a anuntat ca va tripla capacitatea de productie a fabricii sale de gips-carton din Romania, ca urmare a cresterii rapide a consumului pe piata locala.

Prin aceasta miscare, Lafarge se va bate direct cu un alt gigant international in domeniu, britanicii de la BPB, pentru prima pozitie in afacerile cu gips-carton din Romania, estimate la 40 mil. euro in 2004.

Francezii au anuntat un plan masiv de investitii de 300 mil. euro pentru extinderea diviziei lor de gips-carton, plan care include si fabrica situata in apropierea Bucurestiului - unicul producator autohton de profil.

Oficialii Lafarge nu au dat detalii despre valoarea investitiei care va fi derulata, insa potrivit unor estimari facute de surse din piata, aceasta s-ar putea situa intre 10 - 20 milioane euro. Triplarea capacitatii de productie a Lafarge Arcom Gips in Romania va avea loc intr-o perioada de circa un an si jumatate, au precizat surse apropiate proiectului.

Daca pana acum doi ani, afacerile cu gips-carton din Romania nu incurajau dezvoltarea unor capacitati de productie suplimentare, din vara anului trecut gigantul britanic BPB si Lafarge au intrat intr-o adevarata cursa a fabricilor.

Lafarge are o capacitate de productie de circa 3,5 milioane metri patrati pe an, cea mai mare parte a cererii locale fiind insa acoperita de importuri la un consum estimat in 2004 la 20 - 22 milioane metri patrati.

Rata de crestere a consumului de gips-carton in Romania a fost anul trecut estimata la aproximativ 25%, cu mult peste media pietei constructiilor sau chiar cea a economiei in ansamblu, de circa 8%.

BPB a anuntat in vara anului trecut ca a alocat un buget de 30 mil. euro pentru construirea unei fabrici de gips-carton la Turda, care va dispune de o capacitate de circa 13 milioane metri patrati.

BPB activeaza in Romania prin intermediul Rigips Romania. Alti concurenti sunt Knauf Romania, filiala a unei puternice afaceri de familie din Germania, Norgips (Norvegia) sau turcii de la ABS.

Lafarge a intrat in afacerile de producere de gips-carton in Romania prin cumpararea unei participatii de 50% din actiunile pe care compania de constructii Arcom Bucuresti le detinea la fabrica sa de langa Bucuresti. Ulterior, francezii si-au majorat participatia la 90%, iar Arcom continua sa detina 10% din afacerea Lafarge Arcom Gips. Francezii au platit in total in cele doua tranzactii circa 8,1 - 8,5 mil. euro.

Lafarge Arcom Gips a realizat un profit net de 486.000 euro la o cifra de afaceri de 9 mil. euro in 2003, potrivit bilantului depus la Finante.

Grupul Lafarge a intrat in Romania in 1997 prin achizitia producatorului de ciment Romcim si a investit de atunci peste 300 mil. euro pe pietele de ciment, betoane, aggregate sau gips-carton. Francezii estimeaza afaceri de 200 mil. euro in 2005 pe piata romaneasca.

Investitorii straini au anuntat in ultimii doi ani proiecte de investitii de sute de milioane de euro pe piata materialelor de constructii din Romania, atrasi pe de o parte de rata mare de dezvoltare a pietei de profil, iar pe de alta parte, de marjele bune de profit obtinute de catre operatorii deja prezenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO