Prima pagina

Lantul hotelier Hyatt intra pe piata Capitalei

Lantul hotelier Hyatt intra pe piata Capitalei
26.02.2004, 00:00 79



Hotelul de cinci stele din cadrul complexului "Metropola Center", care este construit pe structura fostei Case Radio din Bucuresti, va fi afiliat la lantul international Hyatt.



"Vom semna contractul cu lantul Hyatt in maxim o luna. La momentul actual mai sunt o serie de detalii tehnice care sunt inca negociate", a declarat Coskun Erginer, directorul general al companiei Dambovita Center SRL, compania care dezvolta acest proiect.



"Am avut negocieri cu mai multe lanturi hoteliere iar Hyatt s-a dovedit cel mai potrivit pentru acest proiect. O chestiune importanta a fost faptul ca este vorba de o renovare, nu de o constructie de la zero. Intregul complex se va construi pe structura deja existenta", mai spune Erginer.



Metropola Center este cel amplu proiect imobiliar de pana acum in Bucuresti sI chiar din Europa de Est, dupa cum au spus reprezentantii companiilor implicate. Este deasemenea primul parteniat-public privat din Romania. Investitorii sunt compania turceasca Mimeel Insaat sI Orb Estates din Marea Britanie.



Mimeel Insaat este una dintre cele mai importante firme de constructii din Turcia, in timp ce Orb Estates este o companie de servicii financiare din Marea Britanie.



In martie anul trecut, consortiul format din cele doua companii a semnat un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, care a pus la dispozitie terenul si imobilul aferent - Casa Radio - evaluate la 19 mil.$.



"Avem finantarea pentru intregul complex sI cel tarziu in luna mai anul acesta vom incepe lucrarile. Vor fi construite mai intaI celelalte obiective din cadrul complexului, hotelul fiind ultimul. Complexul va fi inaugurat in 2007 sI va avea circa 4.500 de angajatI", mai spune Erginer.



Pe langa hotel, Metropola Center va include spatii de birouri, apartamente de lux, un centru comercial de tip mall, sali de conferinte, un centru de sanatate si fitness si o parcare cu mai multe niveluri. Investitia totala in acest proiect este de 130 de milioane de dolari, iar Coskun nu a spus care este valoarea investitiei in hotel exclusiv.



Hotelul va avea 300 de camere clasificate la cinci stele sI va fi incadrat la cea mai inalta categorie a lantului hotelier - Grand Hyatt. "In exterior, hotelul va avea o arhitectura clasica; va semana mai degraba cu Marriott decat cu Howard Johnson", completeaza Erginer.



Hyatt Corp. a luat fiinta in 1957 in Statele Unite sI esta unul dintre cele mai importante lanturiuri hoteliere de lux internationale, cu peste 207 hoteluri, aflate in metropolele lumii - New York, Tokyo, Berlin - dar si in locatii turistice renumite - Dubai, Hawaii, Bali.



In urma acestui contract, numarul lanturilor hoteliere internationale din Romania va creste la sapte. Cele prezente sunt Marriott, Hilton, Intercontinental, Howard Johnson, Accor sI Best Western.



Deocamdata, cele cinci hoteluri clasificate la cinci stele din Bucuresti acopera cererea pe acest segment, insa se prevede o crestere a numarului de straini care vor vizita Bucurestiul, mai ales cu scop de afaceri.



"In anii urmatori, pe masura ce ne apropiem de momentul aderarii la Uniunea Europeana, Bucurestiul va fi vizitat de tot mai multI oameni de afaceri straini, principalii clientI ai hotelurilor de lux. Oricum, comparativ cu celelate capitale din Europa Centrala sI de Est, oferta din Bucuresti pe acest segment este mult mai mica", spune Mihai Rasnita, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).



Noul hotel va fi avantajat, spun analistii, de locatie, dar mai ales de faptul ca va face parte dintr-un complex de afaceri.



"Portofoliul larg de activitati din cadrul complexulului va fi un avantaj cert, indicele de multiplicare fiind mult mai ridicat decat in cazul unor activitatI separate", spune Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels.



"Metropola Center are si o locatie de invidiat: acces facil de-a lungul Dambovitei atat dinspre DN 1, aeroport, autostrada Bucuresti-Pitesti, cat si spre Palatul Parlamentului, B-dul Unirii si iesirea spre Constanta, la numai cateva minute de Gara de Nord si de centrul orasului, in apropierea Palatului Cotroceni", adauga Marasoiu.



El spune ca aparitia complexului "Metropola" va determina o crestere considerabila a investitiilor in zona, aceasta tendinta fiind deja vizibila. "Sunt in pregatire hoteluri de 30-40 de camere si restaurante ce vor gravita in jurul acestui complex", completeaza Marasoiu.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO