Prima pagina

Lasselseberger negociaza preluarea Sanex Cluj

Lasselseberger negociaza preluarea Sanex Cluj
23.10.2003, 00:00 23

Grupul austriac Lasselsberger, unul dintre jucatorii puternici ai industriei europene a materialelor de constructii, poarta negocieri pentru preluarea pachetului de 67,4% din actiunile Sanex Cluj Napoca, cel mai mare producator de placi ceramice de pe piata romaneasca. Tranzactia vizeaza participatia detinuta de vehiculul financiar Goodison Holdings BV si este estimata in acest moment la 8,5 10 mil. $, o decizie finala privind incheierea tranzactiei cu austriecii urmand sa fie luata in saptamanile urmatoare, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.
Goodison Holdings, care vrea sa-si vanda inca din primavara participatia la Sanex, este un vehicul financiar controlat de fondul de investitii Romania - Moldova Direct Fund (RMDF) dar din care au facut sau fac parte, conform unor informatii din piata, si omul de afaceri Dinu Patriciu si producatorul indian de obiecte din ceramica Sun Earth Ceramics. Goodison a preluat controlul Sanex in anul 2000, investitia totala a actualului actionar majoritar in actiunile companiei fiind de 3 - 4 mil. $.
Collin Hart, directorul de investitii al Romanian Moldova Direct Fund si presedintele Consiliului de Administratie al Sanex nu a dorit sa comenteze informatiile privind negocierile pentru vanzarea companiei. "In acest moment nu am nici un comentariu. Nu pot spune nici da nici nu", a declarat Hart.
Consultanta Lasselsberger in cadrul negocierior cu actualul actionar majoritar este asigurata de societatea de servicii financiare Vienna Capital Partners.
Lasselsberger este o afacere de familie austriaca cu un portofoliu vast in industria materialelor de constructii in Europa, creditati pe piata cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 800 milioane si un miliard de euro. Tranzactia pentru Sanex ar insemna o intoarcere in forta a grupului Lasselsberger pe piata romaneasca dupa ce in 1998 austriecii au vandut fabrica de ciment Casial Deva catre grupul german Heidelberger Zement (actualul lider de pe piata cimentului HeidelbergCement).
Zvonuri privind discutiile pentru vanzarea Sanex au existat pe piata inca de la inceputul acestui an si au persistat pe masura ce pretul actiunilor Sanex la Bursa Electronica Rasdaq aproape s-a triplat in decursul ultimilor noua luni, investitorii asteptand o oferta publica de preluare. Ultima cotatie Sanex pe Rasdaq este de 2.300 de lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a companiei este de 13 mil. $.In ultimul an, pe piata au existat informatii ca structura actionariatului Goodison s-a schimbat substantial, Sun Earth Ceramics retragandu-se din vehiculul de investitii datorita unor dificultati financiare care s-au finalizat prin restructurarea operatiunilor internationale.
Acum preluarea Sanex de catre primul investitor cu adevarat strategic de pe piata romaneasca a placilor ceramice , cum afirma unii concurenti ai Sanex, va avea un impact puternic pe o piata estimata la aproximativ 100 mil. $ anual. De fapt, surse de pe piata afirma ca austriecii vor renunta la actualul lor distribuitor pe piata romaneasca, Delta Distribution, pentru a folosi reteaua de distributie a Sanex. In prezent, Lasselsberger vinde prin Delta Distribution placi ceramice fabricate in Cehia, unde grupul austriac are o pozitie puternica pe piata.
Sanex Cluj Napoca si Cesarom Bucuresti, primii doi producatori locali, isi disputa prima pozitie pe piata, ambii controland aproximativ 30% din cererea interna. Alaturi de acestia, mai activeaza al treilea producator Mondial Lugoj, alaturi de acestia o pozitie puternica o au importatorii, din randul carora se distinge Delta Distribution cu o cota in jur de 20%, potrivit unor estimari pe baza datelor din piata.
Conducerea Sanex deruleaza in acest moment un program drastic de reducere a costurilor proprii, inclusiv de reducere de personal, pentru cresterea profitabilitatii, in conditiile in care este previzionata o scadere a vanzarilor din acest an datorita conditiilor de pe piata. In ultimii ani, importurile de gresie si faianta din Spania si Italia, piete suprasaturate si cu excedent de capacitate, au crescut pe piata romaneasca ajungand sa controleze aproximativ jumatate din cererea interna. Presiunea crescanda a importurilor si concurenta puternica dintre jucatori a determinat producatorii locali sa-si reduca cheltuielile.
Sanex are acum 1.400 de angajati, fata de 2.200 in momentul preluarii companiei in 2000 de catre actualul actionariat, in paralel conducerea investind in tehnologii moderne de productie.
Sanex este cel mai mare producator de placi ceramice din Romania cu o capacitate de 6,8 milioane metri patrati placi ceramice si 13.000 tone articole sanitare.
Pe primele noua luni ale anului, Sanex a realizat un profit net de 142 mld. lei (4,3 mil. $) la o cifra de afaceri de 951 mld. lei (28,7 mil. $). In perioada similara a anului trecut, compania a obtinut un profit net de 2,6 mil. $ la o cifra de afaceri de 26,4 mil. $.
Unul din marii investitori de pe piata de capital care a anticipat  cresterea actiunilor Sanex si ar putea csstiga substantial daca viitorul cumparator al companiei va lansa o oferta publica de cumparare este Societatea de Investitii Financiare (SIF) Muntenia. SIF a cumparat actiuni Sanex in prima jumatate a anului, cand pretul era de 1.100 1.300 lei/actiune, si a ajuns astfel sa detina o cota de 9% din companie.
Pe piata placilor ceramice, principalul concurent este Cesarom Bucuresti, care a avut anul trecut un profit net de 4,5 mil.euro la o cifra de afaceri de 24,5 milioane euro. Grupul ungar de placi ceramice Zalakeramia a investit din 1997 peste 30 mil. $ in Cesarom. Zalakeramia, care detinea 97,94% din actiuni, ar fi fost preluata de cel mai mare producator de gaze din lume, compania rusa Gazprom, potrivit ultimelor informatii de pe piata.
Mondial Lugoj, al treilea producator local de placi ceramice, a realizat in 2002 un profit net de 3,6 mil. euro la o cifra de afaceri de 22, 9 mil. euro. Grupul german Vileroy & Boch, ce detine 99,4% din actiunile Mondial, a investit peste 17 mil. $ pana la inceputul acestui an in Mondial si este unul dintre cei mari producatori europeni de placi, cu o cifra de afaceri in jur de 1 mld. euro.
Delta Distribution, companie detinuta de actionari privati romani, este cel mai mare importator de faianta si gresie din Romania. Conducerea firmei are ca tinta pentru acest an o cifra de afaceri de 21,5 mil. $, mai mare cu 20% fata de anul anterior.
adrian.mirsanu@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO