Prima pagina

Legea bugetului va face lumina si pe piata muncii

11.04.2001, 00:00 13



In prima sedinta de guvern dupa publicarea Legii bugetului in Monitorul Oficial, va fi adoptata hotararea care va obliga angajatorii sa majoreze salariile brute ale angajatilor, astfel incat veniturile nete ale acestora sa nu fie diminuate prin aplicarea noii contributii individuale de 11,67% stabilita prin OU 49/2001.

"Hotararea este deja elaborata, asteptam doar adoptarea legii bugetului asigurarilor sociale de stat, prin care se stabilesc valoarea coeficientului care sta la baza punctului de pensie si cotele de contributii de asigurari sociale", a declarat ieri Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale.

Odata cu aprobarea legii bugetului asigurarilor sociale se va cunoaste si salariul mediu brut pe economie care va fi folosit pentru determinarea plafonului pana la care se vor plati contributiile.

Noile reglementari stabilite prin OU 49/2001, care modifica legea pensiilor adoptata anul trecut, prevad cresterea de la 5% la 11,67% a contributiei individuale suportate de angajati, in conditiile reducerii de la 30% la 23,33% a cotei platite de angajatori.

Pentru conditii normale de munca si in cazul salariilor nete mai mice de 10 milioane de lei - marea masa a salariilor din Romania - angajatorii sunt obligati sa mareasca salariile brute cu cel putin 8,3% pentru ca veniturile nete sa nu fie diminuate.

Ministrul muncii a precizat ca angajatorii, de stat sau privati, vor trebui sa respecte aceste acte normative si a avertizat ca, in perioada urmatoare, Inspectia Muncii va declansa o ampla actiune de control la agentii economici pentru a-i depista pe cei care nu aplica noile reglementari ale pietei muncii.

Pentru anul in curs, conform noii legi, cotele de contributie de asigurari sociale au fost stabilite, prin proiectul Legii bugetului de stat pe 2001, in functie de conditiile de munca (normale, deosebite si speciale) la 35, 40 si respectiv 45%.

Ministerul muncii sustine ca toate normele tehnice si programul informatic pentru aplicarea Legii pensiilor au fost difuzate in reteaua caselor de pensii, desi unii functionari au negat acest lucru.

Ieri urma sa aiba loc o sedinta comuna a comisiilor pentru politica salariala si protectie sociala din cadrul Consiliului Economico-Social, in care sa se discute modificarea OU 49/2001 in sensul nediminuarii stagiului de cotizare si a punctajului aferent in cazul neachitarii de catre angajator a cotei sale de contributii.

Marian Sarbu a afirmat ca propunerile de modificare a ordonantei vin in principal din partea reprezentantilor sindicatelor. El nu crede insa ca modificarea OU 49/2001 va fi aprobata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO