Prima pagina

Legea pensiilor, nula pana la aprobarea bugetului

09.07.2007, 18:59 11

Presedintele Traian Basescu ar urma sa ia astazi o decizie in privinta promulgarii sau nu a legii privind majorarea pensiilor cu 50%, dar legea nu are nicio relevanta pana la votarea in Parlament a legii bugetului pe 2008.
Purtatorul de cuvant al presedintiei Valeriu Turcan a declarat ieri pentru ZF ca presedintele Traian Basescu va lua astazi o decizie cu privire la soarta acestei legi, in urma unei intalniri la care vor participa consilierii pe probleme economice si de la departamentul legislativ al Presedintiei.
Seful statului a amenintat ca nu va promulga legea daca Guvernul nu va prezenta sursele de finantare. Dar sursele de finantare vor trebui incluse chiar in buget, deci presedintele ar putea pur si simplu sa ceara sa i se prezinte bugetul pe 2008 in avans. Legea bugetului este cea mai importanta lege a unui an pentru ca prin ea este decis modul in care sunt gestionati toti banii adunati la buget.
Este posibil ca presedintele sa ceara Guvernului sa vina cu un proiect de buget inainte de termen? "Vom lua o decizie maine (astazi, n.n.)", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui. Turcan spune ca scepticismul Administratiei Prezidentiale pleaca de la faptul ca in urmatorii ani Romania va trebui sa cofinanteze proiectele finantate din bani europeni, drept urmare nu vor mai exista sume si pentru pensii.
De cealalta parte, presedintele Comisiei de buget din Senat Aron Popa (PNL) crede ca toate sumele angajate in proiect vor fi cuprinse in legea bugetului de stat si ca toate partidele vor vota bugetul.
In tabara scepticilor intra si Gheorghe Pogea (PD), fost vicepremier pe probleme economice in guvernul Tariceanu I.
"Noi daca cerem asigurari de la Guvern nu inseamna ca ne opunem majorarii pensiilor, dimpotriva. Numai ca fiind vorba despre o cheltuiala structurala, pe termen lung, cu implicatii in bugetul de stat, nu poti sa vii sa spui ca te bazezi pe cresterea economica. Pentru ca poti sa ai crestere economica 5 sau 7 ani, dupa care sa nu mai ai. Vine seceta, vin inundatiile, stabilitatea economica este foarte sensibila si Guvernul ar fi trebuit sa vina cu o analiza serioasa a acestei masuri", spune Pogea.
Sensibilitatea sistemului de pensii este adusa in discutie si de Banca Mondiala, intr-un studiu elaborat in luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO