Prima pagina

Legile IT au scapat de Guvern si au intrat pe mainile parlamentarilor

26.02.2001, 00:00 24



Guvernul a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute trei proiecte de legi din domeniul IT, prin care se reglementeaza regimul juridic al semnaturii electronice si modalitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Proiectul de lege privind semnatura electronica a fost trimis, pentru dezbatere in procedura normala, la Camera Deputatilor. Celelalte doua initiative legislative - Proiectul de lege privitor la prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul telecomunicatiilor si Proiectul de lege privitor la protectia persoanelor in privinta prelucrarii datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date - au fost expediate, pentru dezbaterea in procedura de urgenta, la Senat.

"Aceste legi vor permite, printre altele, ca firmele sa depuna bilanturile contabile pe web", a declarat Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Potrivit oficialului roman, legea privind semnatura electronica a fost trimisa la Camera pentru a putea fi discutata in cadrul comisiei de specialitate, urmand sa fie adoptata in urmatoarele luni. Celelalte doua proiecte ar putea fi adoptate in procedura de urgenta pana la sfarsitul lunii martie.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru tehnologia informatiilor, Varujan Pambuccian, a declarat ieri ca a lucrat impreuna cu Ministerul Comunicatiilor la proiectul de lege privind semnatura electronica.

Totusi, Pambuccian crede ca ministerul "s-a grabit putin" in adoptarea actului normativ intrucat mai existau cateva "chestiuni in discutie".

Prima dintre acestea se refera la prevenirea furtului prin sistemele electronice. Potrivit presedintelui comisiei parlamentare, in aceasta varianta legea semnaturii electronice da posibilitatea certificarii de persoane neautorizate, ceea ce implica ingreunarea depistarii vinovatilor in cazul unor fraude electronice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO