Prima pagina

Legitimatia maghiara, moneda de schimb pentru sustinerea PSD

21.06.2001, 00:00 21



Partidul de guvernamant risca sa piarda sprijinul singurului partener pe care il are in acest moment, UDMR, relatiile fiind puse in pericol ca urmare a parerilor contadictorii dintre cele doua formatiuni privind legea statului maghiarilor.

Moneda de schimb pe care liderii Uniunii o avanseaza pentru a sprijini in continuare PSD este acceptarea de catre Guvernul de la Bucuresti a aplicarii legii statutului maghiarilor si pe teritoriul Romaniei.

Proiectul prin care se acorda facilitati maghiarilor din afara granitelor Ungariei, adoptat marti de Parlamentul de la Budapesta, a fost imediat dezavuat de Cabinetul Nastase.

Mai mult, Guvernul de la Bucuresti a anuntat ca nu va admite aplicarea acestei legi pe teritoriul statului roman, pozitie care a inflamat relatiile cu UDMR.

"Exprimarile nationaliste si ultranationaliste ale liderilor de la Bucuresti pericliteaza dialogul dintre UDMR si fortele politice romanesti apte de acest dialog. Am vrut sa accentuez acest lucru. Nu avem interes de a strica relatiile dintre UDMR si PDS si consideram ca nici partidul de guvernamant si nici societatea romaneasca nu are acest interes", a declarat ieri presedintele Uniunii Marko Bela.

Pentru a continua colaborarea dintre cele doua formatiuni, liderul UDMR afirma ca trebuie facute eforturi atat din partea partidului de guvernamant cat si din partea Uniunii, iar daca sunt probleme trebuie purtat un dialog. In acest moment, UDMR este singura formatiune care sprijina politic PSD, fara sustinerea careia partidul de guvernamant nu ar intruni majoritatea parlamentara.

Destul de ofensiv, Marko Bela a replicat opiniilor care au dezavuat statutul maghiarilor. "Nu sunt convins ca declaratiile liderilor politici au fost facute in cunostinta de cauza.

Nimeni nu va reusi sa-mi explice care este diferenta intre sprijinul pe care Romania il acorda semenilor din Valea Timocului si cel pe care Budapesta il acorda maghiarilor din Transilvania ? In rest totul este nationalism, ultranationalism si ignoranta", a fost opinia presedintelui UDMR.

Colaborarea dintre liderii Uniunii si cei ai PSD risca sa se deterioreze cu atat mai mult cu cat UDMR se va implica in pregatirea aplicarii acestei legi.

Uniunea va contribui la activitatea unei fundatii sau asociatii care se va ocupa de inregistrarea si transmiterea solicitarilor cetatenii de etnie maghiara pentru a primi legitimatia pe baza careia pot beneficia de facilitati.

Caseta;

Unul dintre cei care va beneficia de facilitatile Legii statutului maghiarilor este chiar presedintele UDMR Marko Bela. El va solicita legitimatie de maghiar. "Sunt cetatean al Romaniei de etnie maghiara si vreau sa-mi creez o conditie deosebita pentru pastrarea identitatii mele maghiare", a fost argumentul liderului UDMR.



UDMR, mediator intre Guvernele de la Bucuresti si Budapesta

Presedintele UDMR Marko Bela a propus ieri un dialog intre guvernele Romaniei si Ungariei pe tema legii statutului maghiarilor, care sa aiba loc in paralel cu discutiile pe care liderii Uniunii le vor initia cu conducerea partidului de guvernamant, Guvernul si cu Presedintia, in scopul detensionarii situatiei create de adoptarea acestei legi.

Replicand pozitiilor critice pe care liderii politici de la Bucuresti le-au exprimat fata de adoptarea statutului maghiarilor de peste granite, liderul UDMR a apreciat ca interesul Romaniei este de a face eforturi in domeniul integrarii si nu de " a face scandal pe o tema artificial creata".

Marko Bela a facut referire directa si la pozitia PSD care a semnalat caracterul neeuropean al actului normativ adoptat de Parlamentul de la Budapesta.

"Ne permitem sa dam lectii de europenism altora atata timp cat suntem singurul stat ai carui cetateni sunt obligati sa ceara vize pentru a calatori in Europa ? Nu avem certitudinea intrarii in NATO si ne permitem sa creem teme artificiale?", a intrebat retoric liderul Uniunii.

In plus, el considera ca nimeni nu poate sa aiba interesul de a restrange relatiile dintre Romania si Ungaria, prin polemici pe aceasta tema.

UDMR saluta adoptarea de catre Parlamentul Ungariei a legii privind statutul maghiarilor, actul normativ reprezentand in opinia lui Marko Bela intentia autoritatilor ungare de a acorda un anumit sprijin comunitatilor maghiare care traiesc in alte tari, pentru a-i ajuta sa-si pastreze identitatea nationala, culturala si lingvistica.

Potrivit liderului UDMR, prin aceasta lege, se intentioneaza un sprijin financiar pentru maghiarii care traiesc intr-o tara mai saraca decat Ungaria si, de aceea, Austria este exceptata de la aplicarea prevederilor legii.

Singura temere a presedintelui Uniunii legata de aplicarea acestei legi, incepand de anul viitor, este aceea ca o parte din forta de munca din Ardeal ar putea fi atrasa in Ungaria. Din acest motiv el a solicitat Ungariei dar si autoritatilor romane sa ia masuri pentru contracararea acestui fenomen.



Bucurestiul asteapta inca raspuns

Ambasadorul Romaniei la Budapesta Petru Cordos a fost primit ieri de Ministerul ungar de Externe, unde a prezentat o nota verbala referitoare la legea statutului maghiarilor, a anuntat ministrul roman de Externe Mircea Geoana.

Aceasta nota a fost prezentata si ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Istvan Igyarto, in cadrul unei intalniri cu secretarul de stat in MAE Cristian Diaconescu.

"Este vorba despre un demers diplomatic normal", a precizat Geoana, adaugand ca sunt asteptate raspunsuri din partea guvernului ungar la punctul de vedere oficial prezentat de Romania.

Inaltul Comisar pentru Minoritati al OSCE, Max Van der Stoel a trimis, in luna aprilie, autoritatilor ungare o scrisoare in care isi exprima rezervele fata de continutul acestei legi, a aratat Geoana.

aeful diplomatiei de la Bucuresti considera ca Romania nu are "nici o obligatie" sa aplice legea statutului maghiarilor de peste granite.

Geoana considera ca este o premiera absoluta cand o lege referitoare la cetatenii unui stat se adopta fara a se tine cont pe parerea statului ai carui cetateni sunt vizati.

Ministrul de externe roman a precizat ca legea statutului, adoptata, marti, de Parlamentul de la Budapesta, are "un caracter anacronic si neeuropean", iar Romania este deranjata "la modul cel mai serios" de modul in care adoptarea acestei legi s-a realizat si nu s-a tinut cont de obiectiile prezentate de partea romana.



Comisia europeana nu se pronunta

Purtatorul de cuvant al Comisiei responsabil de extinderea UE, Jean-Christophe Filori, a declarat, citat de Mediafax ca, deoarece nu cunoaste detaliile legii, care nu a fost inca tradusa intr-una din limbile UE, Comisia nu poate comenta.

El a spus ca oficialii Comisiei Europene vor sa fie prudenti, se vor exprima doar dupa ce vor analiza toate aspectele legii. Conform unor surse de la Bruxelles, Comisia Europeana a facut deja demersuri confidentiale pe langa guvernul ungar, prezentand obiectii fata de faptul ca aceasta lege provoaca discriminare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO