Prima pagina

Leul greu, luat la bani marunti

13.10.2004, 00:00 12



Aproape pe neobservate, Romania se apropie de momentul denominarii. In iulie anul viitor, bancnotele vor ramane fara patru zerouri, iar in prezent Banca Nationala a Romaniei lucreaza la strategia care va pregati populatia pentru leul greu.



Pana la campania de informare publica, redactorii revistei de afaceri BUSINESS Magazin au analizat saptamana aceasta intr-un amplu articol mecanismele, sperantele, riscurile si potentialele efecte (psihologice si economice) ale denominarii.



BUSINESS Magazin apare saptamanal in fiecare miercuri, fiind editata in colaborare cu Ziarul Financiar.



Denominarea are ca principale tinte cresterea increderii populatiei in moneda nationala, scaderea inflatiei si accelerarea ritmului afacerilor. Taierea zerourilor este asteptata cu sufletul de la gura si de banci sau contabili, care au ajuns sa fie sufocati de sirurile lungi de cifre.



O data cu taierea zerourilor si, implicit schimbarea bancnotelor, apar insa si riscuri. Unul dintre ele este ca populatia sa nu inteleaga prea bine despre ce este vorba si sa cumpere valuta pentru o presupusa siguranta suplimentara. Altul, rotunjirea preturilor de catre comercianti in favoarea lor si defavoarea... inflatiei.



"Exista riscul ca denominarea sa aduca o crestere de 1- 2 puncte procentuale la inflatiei", a declarat pentru BUSINESS Magazin analistul financiar Florin Libocor.



O alta realitate care va trebui atent analizata este sentimentul de saracie imediata ce va aparea la multi dintre cei care au salarii sau pensii de cateva milioane de lei si vor avea socul de a se trezi in mana cu cateva sute de lei.



"Nu cred ca aceasta va fi reactia oamenilor, daca vor intelege ca banii lor nu sunt nici mai multi nici mai putini. Valoarea (puterea de cumparare - n.r.) ramane aceeasi" a spus si Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al BNR.



Romania va fi, la mijlocul anului viitor, ultima tara est europeana in care se va face denominarea. In celelalte tari, efectele sale au fost pozitive, releva analiza BUSINESS Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO