Prima pagina

Leul, in zigzag: dupa o slabire rapida, o apreciere fulger

Leul, in zigzag: dupa o slabire rapida, o apreciere fulger
21.02.2005, 00:00 12



Interesul mare al clientelei bancilor de a vinde euro are toate sansele sa preseze in continuare scaderea cotatiilor, conform asteptarilor dealerilor, dupa ce vineri acesta s-a vazut in caderea cursului cu 1.893 de lei, pana la 36.133 lei/euro. Vanzari au avut loc si joi, chiar in timpul conferintei de presa sustinute de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



Si astfel, ajustarea rapida a cursului dupa exercitiul BNR de simulare a unor iesiri de capital a readus leul in pozitia de moneda cu cea mai mare apreciere fata de euro si dolar pe ecranele investitorilor straini. De la inceputul lui noiembrie, cand BNR si-a anuntat decizia de a lasa mai multa flexibilitate cursului, leul s-a intarit cu 12%. Cu interventia de saptamana trecuta, banca centrala a indicat un nou minim al ariei de variabilitate a cursului, in jurul a 34.000 de lei/euro.



Guvernatorul insusi admitea, joi, ca daca "BNR s-ar propti intr-un anumit nivel de curs timp de o saptamana-doua, intr-o luna n-ar mai putea sa-l tina". "La rezistenta mare, intrarile sunt tot mai mari", a spus Isarescu. In acelasi timp, seful BNR este de acord ca variabilitatea mare a cursului are drept dezavantaj scaderea predictibilitatii necesare construirii planurilor de afaceri.



Analistii sustin ca leul nu are cum sa nu urmeze trendul de apreciere pe care au evoluat zlotul polonez si forintul maghiar, de exemplu. Pe langa acest potential de intarire a monedei nationale, capitalurile straine sunt puternic atrase de dobanzile inca mari la lei.



Astfel, Banca Nationala a Romaniei afiseaza un nivel al dobanzii de interventie de 15,75% - cu toate ca in piata atrage bani si la mai putin de 11%, in timp ce banca centrala a Ungariei practica o rata de referinta de 9% - cel mai ridicat nivel dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene.



In zona euro, dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene este insa de numai 2%, ceea ce justifica interesul pentru dobanzile de pe piata romaneasca. In acest context, dealerii de la Bucuresti spun ca leul va continua sa se intareasca si in zilele urmatoare, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta din partea clientilor.



"Daca banca centrala nu intervine din nou, ma astept ca leul sa continue sa se intareasca, chiar daca mai incet comparativ cu ultimele zile, in contextul mentinerii apetitului pentru vanzare din partea clientilor", apreciaza Dorin Badea, dealer-sef la Bancpost.



El considera ca volumul mare al vanzarilor de valuta se datoreaza si numerosilor clienti care asteptau de mult timp un curs mai bun si au aparut in piata in aceste conditii.



La vanzarile acestora se adauga si fondurile speculative, care au fost atrase de asemenea de conditiile mai bune.



Piata valutara s-a deschis vineri in cotatii de 36.500/36.700 de lei pentru un euro. Pe toata durata sedintei de tranzactionare s-a vanduta valuta, cotatiile coborand treptat pana la o minima a zilei de 35.900/36.100 de lei pentru un euro. La finalul sedintei de vineri, euro era tranzactionat in cotatii de 36.100/36.300 de lei.



Volumele tranzactionate pe piata au ramas ridicate si vineri, spun dealerii, chiar daca au scazut fata de cele inregistrate in zilele precedente. Piata a inregistrat joi un excedent de valuta de aproximativ 138 de milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 250 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 557 de milioane de euro, conditii in care volumul total tranzactionat pe piata a ajuns la un record absolut de 808 milioane de euro.



"Se mentine un apetit foarte mare de vanzare din partea clientilor, astfel incat ma astept ca euro sa scada pana la 35.000 de lei pe parcursul saptamanii, daca BNR nu intervine cel putin o data, pentru a sustine cursul. De altfel, in ultimele zile, surplusul pe clienti a fost de aproximativ 400 de milioane de euro", spune si Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank.



Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, a declarat ieri ca "opiniile exprimate in ultimele zile prin care se incearca acreditarea inutilitatii interventiei de saptamana trecuta a bancii centrale pe piata valutara nu sunt justificate".



"Pe cei care inca mai cred ca BNR nu si-a atins obiectivele prin interventia de saptamana trecuta trebuie sa-i contrazic si sa le spun ca obiecti-vul de mentinere a rezervei valutare la un nivel optim a fost atins. Mai mult, ca urmare a interventiei bancii centrale am facut si unele constatari legate de sumele care sunt vehiculate pe piata, de componenta lor si de ce presupune iesirea din piata a 600 de milioane de euro", a spus reprezentantul bancii centrale.



Banca centrala a intervenit vineri pe piata monetara, atragand depozite in valoare de 17.100 de miliarde de lei, la nivelul planuit. Dobanda maxima acceptata a fost de 12,83% pe an, in timp ce dobanda medie la care fondurile au fost atrase a coborat la 10,66% pe an. "BNR nu a sterilizat nici macar leii folositi la interventiile de pe piata valutara. In conditiile in care piata era deja supralichida, dobanzile la depozitele pe o zi au coborat din nou, pana la 4%-9% pe an", mai spune Dorin Badea.



Mai multi analisti ai fondurilor straine de investitii, citati de agentia internationala de stiri Bloomberg, mizeaza tot pe intarirea leului, in conditiile in care aprecierea rapida a leului din ultimul an a facut din acesta un plasament atractiv. "Banca centrala nu incearca sa modifice trendul de apreciere a leului, ci numai ritmul acestuia. Leul va continua sa se intareasca. Daca ai un diferential mare de dobanda, atragi investitori", comenteaza Michael Ganske, seful directiei Piete Emergente, din cadrul companiei Deka Investment, din Frankfurt.



"Factorii esentiali care au determinat aprecierea leului sunt inca prezenti. Nivelul ridicat al dobanzilor si declaratiile oficialilor privind tolerarea aprecierii monedei pentru a sustine procesul de dezinflatie alimenteaza cererea pentru leu", spune si Paul McNamara, manager in cadrul Julius Baer Investment Management, la Londra.



"Autoritatile sunt ingrijorate de ritmul prea rapid de apreciere a leului, dar sunt constiente ca o intarire a acestuia pe termen lung este inevitabila. Guvernul doreste sa vada un leu stabil, nu sa-l deprecieze", considera Jon Harrison, analist al Dresdner Klienewort Wasserstein, la Londra, citat de Bloomberg.



In acelasi timp, Chris Melendez, presedintele fondului american Tempest Asset Management, spune ca leul nu intra printre plasamentele luate in calcul, fiind considerat prea lipsit de lichiditate.



"Investitorii au mare incredere in leu, luand in calcul liberalizarea deplina a contului de capital, cresterea economica solida si perspectivele pozitive de atragere de investitii straine. Este un sentiment pozitiv general, care pune BNR intr-o situatie dificila", comenteaza pe de alta parte Dorothee Gasser, expert valutar la biroul din Londra al grupului italian Intesa.
liviu.chiru@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO