Prima pagina

Leul va deveni tot mai slab pana la sfarsitul anului

31.10.2003, 00:00 14

Ritmul de depreciere al leului in raport cu cele doua valute de referinta, euro si dolarul, s-a accentuat vizibil in ultimele zile, si daca tinem cont de ultimele declaratii oficiale in acest context nu este exclus ca si in continuare cursul leu/euro si leu/dolar sa se mentina pe un trend ascedent.
Dovada stau si cifrele: in ultimele patru zile euro, ajutat si de banca centrala prin doua interventii succesive, a castigat 566 lei, in timp ce dolarul a "inghitit" nu mai putin de 662 lei.
Pocentual vorbind, in numai patru zile, leul a pierdut peste 1,65% in raport cu cosul valutar, 40% dolar si 60% euro, deprecierea monedei nationale fata de acest instrument folosit de banca centrala situandu-se de la inceputul anului la 8,08%.
BNR a calculat ieri un curs de 39.420 lei pentru un euro, respectiv 33.684 lei pentru un dolar.Mentinerea pentru acest an de catre banca centrala a unei tinte de apreciere reala a leului fata de cosul implicit in jur de 2-2,5% si estimarea unei inflatii la peste 14%, duce, dupa un calcul simplu, la o depreciere pe cos spre 12%. Cu alte cuvinte in ultimele doua luni din acest an ar insemna ca leul ar trebui sa "recupereze" aproape 4% fata de cos sau, spus cu cuvinte mai simple, se va deprecia mult mai rapid.In lupta cu deprecierea banca centrala ar putea fi ajutata de evolutia euro pe pietele externe. Astfel, daca raportul euro/dolar ar ajunge la un nivel de 1,2 pana in decembrie nu este exclus ca raportul leu/euro sa sara peste 41.000 de lei, iar cursul leu/dolar de 34.3400 lei. Cel mai optimist scenariu ar fi daca dolarul s-ar intari si pana la sfarsitul anului euro ar ajunge sa valoreze 1,15 $. Atunci euro s-ar putea situa usor sub 40.500 lei.Oricum scenariu aplicat de BNR in ultimele trei sedinte de tranzactionare de pe piata interbancara si-a aratat din plin efectele. Dupa ce marti si miercuri a€“ prin doua interventii succesive si importante ca sume a€“ a reusit sa stranga din piata aproape toata lichiditatile in valuta ale bancilor a€“ reusind in acelasi timp sa duca si cursul in sus a€“ ieri a stat deoparte si a privit satisfacuta cum piata creste de la sine."Chiar daca vroiai sa vinzi valuta, mai ales pentru ca euro scadea pe pietele externe, nu aveai de unde sa iei. Mai mult, pe fondul cresterii cursului din prima parte a saptamanii, clientii au cumparat ieri sume importante mergand pe principiul cumpara acum ieftin ca maine nu stii ce cotatii mai sunt", a comentat dealerul unei banci.Surprinde insa curajul cu care banca centrala isi asuma aceasta depreciere brusca, tinand cont ca cea mai mare parte a finantarilor din economie a€“ indiferent ca vorbim de creditare sau de leasing - sunt in valuta. Ne intoarcem practic anul trecut cand pe fondul deprecierii prea rapide a leului, mai ales in raport cu euro, devenise o problema rambursarea imprumuturilor in valuta.Miscarile de pe piata valutara au fost foarte rapid propagate si pe piata caselor de schimb, cursurile crescand in doar 3-4 zile cu pana la 500 de lei. Euro putea fi cumparat ieri cu 39.450-39.550 lei si se vindea cu 39.000-39.100 lei.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO