Prima pagina

Liber la actiunile Asirom

26.04.2001, 00:00 7



Banca Agricola trebuie sa scape in urmatoarele trei luni de pachetul de 9,86% din actiunile pe care le detine la Asirom, una dintre cele mai importante societati de asigurari de pe piata romaneasca.

Aceasta a fost decizia luata de banca austriaca Raiffeisebank, cea care a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Bancii Agricole. Pachetul de control al Asirom este detinut , prin mai multe firme, de omul de afaceri Ioan Nicolae, patronul trustului InterAgro.

"Initial cand s-a luat in discutie preluarea bancii de catre Raiffesenbank si FRAI s-a facut o evaluare a portofoliului de participatii pe care Banca Agricola le are si s-a incercat sa se gaseasca o solutie si pentru preluarea Asirom. In final nu am cazut de acord asupra pretului.

Astfel, in 90 de zile din momentul ratificarii contractului (n.r.-20 aprilie) trebuie ca Asirom sa dispara din portofoliul Bancii Agricole", au declarat pentru Ziarul Financiar surse autorizate.

Cele 10% din actiunile Asirom valoreaza potrivit analistilor pietei in jur de 3 milioane de dolari, aceasta fiind de altfel si oferta primita din partea unui fond de investitii - Lindsell, administrat de compania amerciana New Century Holding, care detine si fondul Broadhurst.

ai actualul actionar majoritar al Asirom, Ioan Nicolae a facut in ultima vreme, prin mai multe firme pe care le detine, oferte pentru preluarea actiunilor Asirom, dar oferte le financiare au fost mult mai mici decat cea a Lindsell, potrivit surselor citate.

"Suntem interesati de cumpararea celor 10% din actiunile Asirom care sunt puse la dispozitie de Banca Agricola", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Nicolae.El nu a dezvaluit insa suma pe care a oferit-o.

In paralel cu vanzarea Asirom, Banca Agricola trebuie ca in cele 90 de zile sa-si rezolve si problemele cu actionarii minoritari ai bancii -Societatile de Investitii Financiare.

La Adunarea Generala a Actionarilor din 21 aprilie, cele patru SIF-uri care mai detin 21,85% din capitalul bancii s-au opus majorarii capitalului, cu 6.445 miliarde de lei, si au anuntat , se pare, ca vor actiona in instanta aceasta decizie. Majorarea face parte din tranzactia de vanzare a bancii catre consortiu.

Daca nu se rezolva aceasta problema, precum si cele legate de alte clauze contractuale, este posibil ca Raiffesebank sa se retraga din afacere.





Desi umbra a ce-a fost, Asirom ramane o afacere redutabila



Asirom detine acum detine acum numai o treime din piata asigurarilor non-viata, fata de jumatate acum cinci-sase ani si numai o cincime din piata asigurarilor de viata, fata de o pondere de trei sferturi in urma cu aceeasi ani.

Cu toate acestea, ramane o forta redutabila pe piata asigurarilor, avand cea mai buna recunoastere printre clienti, mai ales persoane fizice.

Societatea a aparut pe piata la sfarsitul anului 1990, in urma divizarii ADAS-Administratia Asigurarilor de Stat, in trei societati - Asirom, Astra si Carom.

La inceput statul era actionar 100% al societatii. In 1996, FPS a preluat 70% din Asirom, iar restul a fost oferit in procesul de privatizare in masa salariatilor si pensionarilor acestei societati.

In 1998, omul de afaceri Ioan Niculae, patronul firmei Interagro, a preluat controlul in urma unei controversate tranzactii, printr-o majorare a capitalului social al companiei de la 11 la 27 miliarde lei, prin plasament privat.

In urma acestei tranzactii, ponderea FPS in capitalul Asirom a scazut de la 70 la 26,8%. Aceasta majorare a reprezentat o tranzactie financiara extrem de complexa.

Actionarii au devenit Interagro (15,41%), Rafinaria Astra Romana (15,41%) - detinuta tot de Interagro, ambele controlate de Ioan Niculae, SIF Oltenia (15,41%) si Banca Agricola (15,41%). Alti actionari detineau 11,5%, iar statul, prin FPS a ramas cu 26,8%.

Dupa ce Ioan Niculae a preluat societatea de asigurare, Asirom a preluat un pachet important de actiuni la Rafinaria Astra Romana, la un pret peste valoarea de bursa. Intre timp, o parte din actionari si-au vandut actiunile, structura in capital modificandu-se.

Asirom este cotata pe piata RASDAQ. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 18.500 lei. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1000 de lei



Cota de piata a Asirom a scazut constant

Compania nu a reusit sa tina pasul cu intrarile in forta, de exemplu, ale marilor companii de asigurari din strainatate, care au acaparat o mare parte din ceea ce stapanea fosta companie de stat.

Pe piata asigurarilor de viata, Asirom a piredut teren, intre 1992-1997, in favoarea Unita si Sara Merkur, iar din 1997 incoace a crescut puternic Nederlanden, care a ajuns de la nimic a ajuns la 60% din piata in 2000.

Pe piata asigurarilor non-viata, cei mai puternici competitori ai Asirom, dar care n-au reusit inca sa o detroneze, sunt Omniasig, cu 14,5% din piata in 2000, Allainz-?iriac, cu 12,1%, compania de stat Astra, cu 9% si Ardaf, cu 7,1%.

In 2000, Asirom a raportat incasari din prime de asigurare de 1.900 de miliarde lei, adica cu 27% mai mult ca in 1999, cand incasarile au fost de 1.500 miliarde lei.

Luand insa in considerare inflatia de 40% din 2000, incasarile Asirom au scazut in termeni reali cu peste 10%, iar in dolari de la 97 milioane $ la 88 milioane $.

Compania nu a raportat inca ponderea asigurarilor de viata in totalul incasarilor din prime, dar, potrivit anunturilor celorlalte companii, ar putea avea o cota din piata de profil, de circa 1.000 mld.lei in 2000, de circa 19-20%, cu incasari de 190-200 miliarde lei.

Pe piata asigurarilor non-viata, de circa 5.500 miliarde lei in 2.000, competitorii Asirom sunt Omniasig, cu aproape 15% din piata, Allianz -?iriac Asigurari cu 12%, Astra, cu aproape 9% si Ardaf, cu 7%.

Actionarii semnificativi ai Asirom sunt acum Interagro, cu o participatie de 33,04%, fondul de investitii Broadhurst, cu 8,18%, Rafinaria Astra Romana, cu 15,41%, APAPS, cu 26,84 %, Banca Agricola, cu 9,9% si o persoana fizica, Tiberiu Postelnicu, cu 9,8%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO