Prima pagina

Liber la asigurari incheiate in strainatate

24.06.2003, 00:00 31


Putina lume si-a pus problema pana acum: de ce romanii sau firmele romanesti n-au voie sa cumpere polite de asigurari decat de la companii autohtone. Cine s-a lovit de asta probabil ca a trecut-o la categoria bizarerii ale economiei romanesti. Reglementarea, care nu se regaseste in nici un alt sector al economiei, urmeaza insa a fi schimbata, la presiunea Uniunii Europene si a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Liberalizarea pietei asigurarilor nu va mai ramane astfel o lozinca.



Legea 136/1995 prevede ca persoanele fizice sau juridice romane sunt obligate sa incheie contracte de asigurare cu companii stabilite in Romania, cu exceptia cazurilor in care asigurarile solicitate nu se practica pe piata interna. Exceptia fiind foarte greu de gasit, toate asigurarile se fac acum in Romania. Sau cel putin pare ca se fac. Pentru ca in cazul unor contracte mari de asigurare, incheiate de companii multinationale sau companii autohtone foarte mari, firmele romanesti de profil cedeaza politele in proportie de 100% in reasigurare catre societati straine- adica fac asa-numitul fronting. Este cazul, spre exemplu, al asigurarilor incheiate pentru Sidex sau Petromidia.



 


Comisia de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) lucreaza acum la un proiect de lege de modificare a Legii 136, prin care va fi abrogat articolul cu pricina.



 


"Vom elimina aceasta discriminare din lege, pentru ca este neconforma si cu Directivele UE si cu calendarul liberalizarii serviciilor financiare asumat de Romania in cadrul OMC", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.



 


Crisan spune ca noua reglementare ar putea intra in vigoare chiar in aceasta vara, prin ordonanta de urgenta, pentru ca "timpul ne preseaza". "Proiectul de lege mai contine si alte prevederi importante privind piata asigurarilor. Trebuie neintarziat sa ne conformam Directivelor UE", a explicat presedintele CSA.



 


Ca urmare, companiile de asiguari din strainatate vor avea dreptul sa vanda fara nici un fel de restrictie polite de asigurare pe piata romaneasca sau cetatenii/firmele romanesti vor putea cumpara polite de asigurari din strainatate.



 


Ce impact va avea ridicarea acestei interdictii pe piata asigurarilor? Opiniile reprezentantilor companiilor din piata sunt impartite in cea ce priveste efectele pe termen scurt. Toata lumea este insa de acord ca pe termen lung aceasta (de)reglementare se va simti, mai ales in cresterea competitiei.



 


Vicepresedintele Omniasig, Fanel Plopeanu, declara franc:"Mi-e frica. Inseamna ca firmele mari se pot duce direct sa-si faca asigurare in strainatate.Va pierde toata lumea, inclusiv CSA, care acum incaseaza cotizatii din vanzarea politelor de companii inregistrate aici", spune el.



 


"Va fi un oarecare soc pe piata. Reglementarea trebuie gandita bine, eventual pe baza de reciprocitate - adica si companiile romanesti sa poate vinde polite in alte tari", crede Mihaela Tudor, consilierul juridic al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare. Mihaela Tudor are insa o alta observatie: legea nu permite ca Guvernul sa mai reglementeze acest sector. "Legea asigurarilor 32/2000 precizeaza clar ca doar CSA sau Parlamentul poate legifera in sectorul asigurarilor", afirma Tudor.



 


Probabil ca pe termen scurt cel mai afectat nu va fi capitalul romanesc din acest sector: cea mai mare lovitura o vor avea multinationalele din asigurari, care deruleaza programele de asigurare ale multinationalelor din celelalte sectoare.



 


"Companiile internationale care au operatiuni in Romania au in general



 


programe de asigurare plasate cu asiguratori din strainatate. Aceste companii au polite locale de asigurare fronting emise de societati de asigurare din Romania pentru a respecta prevederile legale (privind interdictia de a plasa in exterior-n.red.). In cazul disparitiei acestei obligativitati legale, politele de asigurare vor putea fi emise direct din strainatate, fara implicarea asiguratorilor din Romania sau cu limitarea acestei implicari", crede Cristian Fugaciu, director general al brokerului de asigurari Marsh, filiala din Romania a celui mai mare broker de asigurari din lume.



 


Ca urmare, toate aceste asigurari care se fac acum aici de nevoie ar putea "sa fuga" in strainatate. Frontingul este evaluat la cateva zeci de milioane $ anual, in conditiile in care piata asigurarilor a fost anul trecut de peste 500 milioane $.



 


"Obligativitatea este o masura protectionista care ajuta in acest moment industria din asigurari din Romania, inca insuficient dezvoltata. Concurenta directa a companiilor straine care nu sunt prezente direct pe piata romaneasca va afecta societatile de asigurare autohtone. Clientul va selecta asiguratorii si va alege varianta optima", a mai spus Fugaciu de la Marsh.



 


Totusi, nu inseamna ca firmele straine o sa "navaleasca" cu oferte imediat dupa ridicarea restrictiei.



 


"Sa spunem ca vor veni. Dar ce se intampla in caz de dauna? Cum va derula o companie din Franta plata unei daune in Romania. Va fi complicat. Apar si probleme de jurisdictie: carei legislatii se va supune? Dar sigur, pe termen lung, competitia va creste", spune Mihnea Tobescu, director general al AIG Romania, filiala din Romania a uneia din cele mai mari companii de asigurari din lume.



 


Aceeasi problema o ridica si Marius Onofrei, responsabil relatii cu presa la Allianz-tiriac:" Nu cred ca va avea un impact fantastic. Depinde eficienta si operativitatea la plata daunelor", spune el.



 


Cristian Fugaciu de la Marsh crede insa ca vor exista premisele pentru ca implicarea societatilor de asigurare straine in Romania sa creasca in urma acestei modificari legislative, prin stabilirea de noi parteneriate intre asiguratorii din strainatate si cei locali, pentru reprezentare.



 


Conform proiectului de lege, va fi abrogata si prevederea conform careia cedarea in reasigurare se face in strainatate doar daca riscurile nu pot fi plasate pe piata interna. Aceasta abrogare va avea insa o mai mica importanta, dat fiind ca firmele de asigurari autohtone o respectau doar formal. Avand in vedere puterea lor financiara redusa, cea mai mare parte a reasigurari se face cu companii straine. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO