Prima pagina

Liber la case in strainatate

05.12.2001, 00:00 10



Persoanele fizice si juridice romane pot achizitiona oficial de la inceputul acestei saptamani proprietati imobiliare - cladiri si terenuri - in strainatate fara a mai avea nevoie de avizul expres al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Pentru acest lucru trebuie insa doar sa ai bani de acum inainte. Cei care vor sa achizitione actiuni de pe piata externa in mod legal trebuie sa mai astepte pana in 2003.

Pana acum pentru orice tranzactie imobiliara care viza un imobil din strainatate era nevoie de obtinerea autorizatiei din partea bancii centrale, intrucat intra sub incidenta regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare.

"Prin publicarea in Monitorul Oficial a circularei pentru modificarea si complemtarea Regulamentului nr.3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, orice persoana fizica sau juridica romana are posibilitatea de a efectua investitii imobiliare in strainatate fara a mai fi necesar avizul BNR. Pana acum nu era posibila o astfel tranzactie fara acordul nostru. Deci, de acum, oricine doreste poate sa cumpere o casa sau un teren la Paris, fara a ne mai consulta, raportarea urmand a se face ulterior", a declarat pentru Ziarul Financiar, Alexandru Matei, consilierul viceguvernatorului BNR Mihai Bogza.

Matei spune ca de-a lungul timpului, la Banca Nationala au venit destul de putine persoane fizice sau juridice sa ceara aviz pentru astfel de tranzactii, si in toate cazurile acestea au fost avizate.

Pe de alta parte, mult mai multe persoane fizice si juridice romane au cumparat in ultimii ani proprietati imobiliare in strainatate fara a anunta banca centrala. Banii erau scosi prin intermediul off-shore-urilor sau prin intermediul cardurilor.

"Nu este treaba BNR sa vada daca cei care detin proprietati in strainatate au avut aprobari. Sunt organe de drept care sunt in masura sa faca aceste verificari. Daca se va dovedi ca tranzactiile nu au avut toate avizele, atunci probabil ca cei vinovati vor raspunde", mai spune Matei.



Din 2003 se pot cumpara si actiuni straine

Relaxari, in sensul eliminarii necesitatii obtinerii autorizatiilor din partea Bancii Nationale a Romaniei, vor mai fi la capitolul transferurilor aferente derularii contractelor de asigurare de viata, ca si la capitolul transferuri de capital cu caracter personal reprezentand cadouri si donatii, dote sau mosteniri.

"Daca pana acum pentru a trimite o suma de bani, de exemplu 50.000 de dolari, unei persoane din Germania sub forma de cadou sau donatie, era necesar, din nou, avizul BNR. Acum, foarte simplu te prezinti la o banca depui banii si stai linistit", mai spune oficialul BNR.

Tot de luni nu vor mai fi supuse autorizarii acordarea de credite legate de comertul international (credite furnizor in marfa) pe o perioada mai mare de un an acordate de rezidenti nerezidentilor.

"Daca, de exemplu, intreprinderea Faur dadea unei firme din strainatate masini si utilaje industriale pentru care plata de facea peste o anumita perioada de timp, deci practic ii acorda un credit, era nevoie de avizul BNR. Sau daca platea un avans pentru achizitionarea unor utilaje de la o firma nerezidenta din nou era nevoie de avizul BNR. Acum, s-a renuntat la acesta practica", explica Matei.

Referitor la operatiunile din domeniul pietei de capital, respectiv cumpararea si tranzactionarea de valori mobiliare (actiuni,obligatiuni) si unitati ale organismelor de plasament colectiv (fonduri de investitii, fonduri mutuale) care apartin societatilor straine, Matei mai spune ca acest lucru va fi posibil fara acordul BNR din 2003.

Spre exemplu, o persoana fizica romana poate cumpara actiuni Microsoft incepand din 2003. Pe de alta parte, sunt persoane fizice romane care cumpara deja actiuni pe piata internationala folosind alte metode cum ar fi off-shore-urile sau cardurile.

In plus, orice companie straina care va dori sa se listeze pe piata de capital romaneasca va putea fara acordul bancii centrale incepand cu 2004.



Cum se facea pana acum

Nici pana acum oamenii cu bani din Romania nu s-au impiedicat de aceasta restrictie. Daca vrei sa cumperi o proprietate imobiliara sau titluri de valoare din alte tari, exista mai multe metode.

Fie cumperi casa dorita in nume propriu, respectand reglementarile locale, fie prin intermediul unei firme infiintata in acel stat sau in altul. Sau cumperi proprietatea prin intermediul unui off-shore capitalizat cu o suma egala sau mare cu pretul imobilului.

Paradisurile fiscale vor proteja identitatea actionarului unei atfel de companii. "In Cipru, de exemplu, pentru ca banca centrala sa accepte dezvaluirea actionarilor unui off-shore, ar trebui sa existe o hotarare in acest sens a unei instante cipriote", explica avocatul Daniel Costea.

Ceea ce, in practica, este greu sa se intample. Pentru romanii care au o a doua cetatenie, lucrurile sunt si mai simple, mai ales daca aceasta a doua cetatenie este a unui stat cu un regim al contului de capital deja liberalizat: ei uzeaza pur si simplu de cealalta cetatenie.

Pentru cumpararea unor valori mobiliare straine (actiuni, obligatiuni), cetatenii romani pot apela la carduri. De pilda, pot sa devina clientii unei societati de brokeraj din strainatate, careia sa-i dea ordine de vanzare, iar aceasta sa le execute debitand contul de card indicat de client.

Oricare dintre aceste operatiuni sunt extrem de greu de depistat de catre Banca Nationala a Romaniei.

"Liberalizarea nu va face decat sa consfinteasca o situatie de fapt deja existenta si va face posibila realizarea perfect legala a unor operatiuni care pana acum se faceau prin evitarea reglementarilor in vigoare", conchide Costea. Corina Vasile



Extrase din circulara BNR pentru modificarea si completarea regulamentului nr. 3/97 privind efectuarea operatiunilor valutare

Art.II - Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei circulare, nu mai sunt supuse autorizarii urmatoarele operatiuni de capital:

a) investitii directe in strainatate ale rezidentilor - pct. 1.17.2.1. lit.b) din regulament;

b) investitii imobiliare in strainatate ale rezidentilor - pct. 1.17.2.3. lit.b) din regulament;

c) admiterea valorilor mobiliare si unitatilor OPC romanesti pe o piata de capital straina - pct. 1.17.2.4. lit.a) si pct. 1.1.7.2.6. lit.a) din regulament;

d) credite legate de comertul international, pe termen mediu si lung, acordate de rezidenti nerezidentilor - pct.1.17.2.7. lit.b) din regulament;

e) garantii acordate nerezidentilor rezidentilor - pct.1.17.2.9. lit.a) din regulament;

f) transferuri aferente derularii contractelor de asigurare - pct.1.17.2.13. din regulament;

g) transferuri de capital cu caracter personal reprezentand imprumuturi, pe termen scurt, acordate de nerezidenti rezidentilor - pct.1.17.2.14. lit.a) din regulament;

h) transferuri de capital cu caracter personal reprezentand cadouri si donatii, dote, mosteniri si legate, transferuri active ale emigrantilor - pct.1.17.2.14. lit.b), c), d) si f) din regulament;

i) import si export fizic de active financiare - valori mobiliare si alte titluri negociabile si instrumente de plata mai putin cele sub forma de numerar - pct.1.17.2.14. lit.a) si b) din regulament;

j) alte miscari de capital - pct.1.17.2.15. lit.a), b), c), e) si f) din regulament.

Art.III - Incepand cu 1 ianuarie 2003, nu se mai supun autorizarii urmatoarele operatiuni de capital:

a) tranzactii ale rezidentilor cu valori mobiliare si unitati OPC straine - pct.1.17.2.4. lit.d) si pct.1.17.2.6. lit.d) din regulament;

b) credite si imprumuturi financiare, pe termen scurt, acordate de nerezidenti rezidentilor - pct.1.17.2.8. lit.a) din regulament;

c) credite si imprumuturi financiare si imprumuturi cu caracter personal acordate de rezidenti nerezidentilor - pct.1.17.2.8. lit.b) si pct. 1.17.2.14. lit.a) din regulament;

d) garantii acordate de rezidenti nerezidentilor - pct. 1.17.2.9. lit.b) din regulament.

Art.IV - Incepand cu 1 ianuarie 2004, nu se mai supun autorizarii urmatoarele operatiuni de capital:

a) admiterea valorilor mobiliare si unitatilor OPC straine pe piata de capital romaneasca - pct.1.17.2.4. lit.b) si pct.1.17.2.6. lit.b) din regulament;

b) operatiunile in conturi de depozit in lei deschise de nerezidenti in Romania - pct.1.17.2.11. lit.a1) din regulament;

c) importul si exportul de active financiare - instrumente de plata sub forma de numerar - pct.1.17.2.14. lit.b) din regulament.

Art.V- Pana cel tarziu la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu se vor mai supune autorizarii urmatoarele operatiuni de capital:

a) operatiunile cu valori mobiliare si alte instrumente tranzactionate in mod curent pe piata monetara - pct.1.17.2.5. lit.a)-d) din regulament;

b) operatiunile in conturi curente si conturi de depozit deschise de rezidenti in strainatate - pct.1.17.2.10. lit.b) si pct.1.17.2.11. lit.b) din regulament.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO