Prima pagina

Lira turceasca si Bursa scad puternic din cauza crizei politice

01.05.2007, 18:41 21

Pietele financiare din Turcia au suferit o cadere uriasa ieri dupa ce investitorii au vandut in cantitati masive actiuni, obligatiuni si lire turcesti la scurt timp de la anuntul facut de armata ca va bloca alegerile prezidentiale. Lira turceasca a scazut in dimineata zilei de ieri cu 3,1%, pana la 1,377 lire pentru un dolar, dar pana la finalul zilei a mai recuperat din pierdere, ajungand la 1,37 de lire/dolar, scrie Financial Times.
Cea mai afectata de aceasta criza a fost bursa de la Istanbul, indicele de referinta ISE National 100 pierzand 8% la deschidere, dar la inchiderea sedintei de tranzactionare pierderea a fost de putin peste 6%.
Mahmut Kaya, director de cercetare la Garanti Securities, este de parere ca principalul motiv al acestei crize este de fapt temerea investitorilor fata de o majorare a dobanzii reale ca urmare a crizei politice.
Escaladarea rapida a tensiunilor asupra clasei politice ar putea forta banca centrala a Turciei sa adopte o politica monetara mai dura. "Cu siguranta Turcia va avea pentru o perioada lunga dobanzi mai mari, iar previziunile cu privire la o reducere a acestora in cel de-al patrulea trimestru nu vor fi atinse", a spus Kaya.
Criza pietelor financiare a fost cauzata de anuntul facut vineri de armata, care a destituit patru guverne din 1960 pana in prezent, ca va bloca candidatura la presedintie a lui Abdullah Gul, candidatul propus de guvern. Euro a castigat teren in fata leului ieri, dupa ce piata valutara de la Bucuresti a fost prinsa intr-o miscare regionala, in care jucatorii speculatori si-au redus pozitiile pe pietele emergente din regiune. Schimbarea "sentimentului" fata de pietele emergente din sud-estul Europei a venit dupa prabusirea lirei turcesti, pe fondul tensiunilor politice.
In prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri cotatiile au urcat cu aproape un ban sau 0,3%, pana la 3,3290 lei pentru un euro, pe fondul unor ordine mai mari de cumparare de valuta. Ulterior piata s-a calmat, euro stabilizandu-se la 3,3270 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO