Prima pagina

Lobby la cel mai inalt nivel pentru BDF

06.04.2001, 00:00 16



Dupa luni intregi de lobby si presiuni la cel mai inalt nivel la autoritatile romane actionarul majoritar al Bancii Dacia Felix (BDF), grupul israelian Robinson, a castigat batalia in privinta salvarii bancii de la faliment.

Executivul a aprobat miercuri, fara a anunta oficial, o Hotarare de Guvern prin care Banca Nationala a Romaniei si Casa de Economii si Consemnatiuni - principalii creditori ai BDF - vor accepta 15 milioane de dolari bani cash si 25% din valoarea creantelor pe care BDF le va recupera ulterior de la principalii debitori in contul creantelor. Banca Dacia Felix trebuia sa returneze celor doi creditori peste 40 milioane de dolari, dar nu a dorit sa ofere aceasta suma.

"Actionarul majoritar, grupul Robinson, s-a angajat ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern sa aduca banii, dar interesul tuturor este sa terminam cat mai repede. Am crezut cu toata convingerea ca ni se va rezolva problema mai ales ca noul executiv merge pe reabilitarea sitemului bancar. Banca Dacia Felix va fi prima banca care se va reabilita", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Mandler, presedintele Comitetului de Administrare a BDF.

Procesul dintre BDF, pe de o parte, si BNR si CEC pe de alta parte dureaza de 5 ani. Cu toate ca a cerut falimentul bancii, BNR a avut castig de cauza de foarte putine ori. La sfarsitul lunii martie Tribunalul Cluj a hotarat falimentul bancii, judecatorul sindic numind firma de audit PricewaterhouseCoopers drept lichidator.

Grupul Robinson a facut presiuni pentru ca BNR si CEC sa accepte oferta lor, dar nu a avut castig de cauza si cei doi creditori au mers inainte solicitand falimentul bancii.

In final, s-a ajuns la varianta adoptarii unei Hotarari de Guvern pentru ca BNR si CEC sa accepte oferta lor, mult mai scazuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO