Prima pagina

Lockheed Martin spune ca incepe productia de radare

18.05.2005, 19:44 28

Lockheed Martin va incepe in acest an productia de radare in Romania in parteneriat cu o companie locala, a declarat pentru Ziarul Financiar un oficial al companiei americane.

"Nu putem spune deocamdata numele companiei din Romania cu care derulam acest proiect. Productia de radare pentru uz militar si civil va incepe in acest an, in faza initiala acestea urmand sa fie produse pentru piata interna. Valoarea proiectului in aceasta prima faza se va ridica la circa 100 milioane de dolari", a mai spus sursa citata.

Banca de Export - Import a Statelor Unite ale Americii va garanta contractarea finantarii aferente in cuantum de circa 100 de milioane de dolari de catre partea romana.

"Romania va fi prima locatie in afara SUA in care Lockheed Martin va produce astfel de radare de ultima generatie. Dupa derularea primei faze a proiectului, care va insemna vanzarea pe piata romaneasca, ne gandim la vanzarea acestor radare pe alte piete din Europa si Asia, pentru ca vorbim totusi de o piata globala", au adaugat sursele citate.

Un alt proiect pe care gigantul american il pregateste in Romania este cel destinat managementului si supravegherii padurilor. "Noi vrem sa implementam acest sistem in Romania si avem discutii in acest sens cu autoritatile romane", afirma reprezentantul Lockheed Martin.

La inceputul anului, o delegatie a companiei americane a sosit la Bucuresti pentru a purta discutii cu autoritatile romane privind crearea unui centru regional de service pentru avioanele de tip Hercules C-130 la Romaero.

Compania romana a incheiat, in luna noiembrie a anului trecut, un contract - cadru cu o valoare minima de 30 de milioane de dolari cu Lockheed Martin, pentru modernizarea avioanelor Hercules C-130 din dotarea armatei romane.

In urma acordului, Romaero urmeaza sa primeasca, in urmatorii trei ani, suma de 30 de milioane dolari pentru modernizarea a patru aparate.

De asemenea, valoarea contractului va creste in cazul in care cele doua companii vor extinde colaborarea pentru modernizarea altor avioane de acelasi tip. Acordul va facilita transformarea Romaero dintr-un centru national intr-un centru regional de mentenanta a aparatelor Hercules.

Lockheed Martin Corp. mai este implicata intr-un grup de companii americane care dezvolta un proiect de prevenire a inundatiilor in Romania, care beneficiaza de o garantie de credit de 38,7 milioane de dolari din partea Export-Import Bank (SUA).

Garantia de credit va permite Romaniei sa cumpere echipamente, tehnologie si servicii de la Lockheed Martin si alte companii pentru a moderniza sistemele meteorologice pentru protectia contra inundatiilor.

Lockheed Martin este cel mai important furnizor de servicii de tehnologie a informatiei si integrator de sisteme pentru guvernul SUA. Circa 80% din cifra de afaceri a companiei este obtinuta din contractele incheiate cu Departamentul Apararii si alte agentii guvernamentale federale. In 2003, compania a raportat vanzari de 31,8 miliarde dolari. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO