Prima pagina

Londonezii isi aleg primarul prin vot direct

04.05.2000, 00:00 12



Circa cinci milioane de londonezi se vor prezenta astazi la urne pentru a-si alege primarul, primul din istoria capitalei Marii Britanii care va fi desemnat prin vot direct. Londra a dispus, in trecut, de un fel de Consiliu Municipal - Greater London Council, dizolvat in 1986 de premierul conservator Margaret Thatcher, in urma unui conflict indelungat cu presedintele de la acea vreme al consiliului, Ken Livingstone. Dupa dizolvarea acestui for, administrarea Londrei a fost impartita intre guvernul central si consiliile locale din capitala.

Acelasi Ken Livingstone, supranumit "Ken cel Rosu", fost membru al Partidului Laburist al lui Tony Blair, este acum candidatul cu cele mai mari sanse la fotoliul de primar, el fiind creditat de sondajele de opinie cu circa 51% din voturi, cu mult inaintea contracandidatului sau conservator, Steven Norris. Independentul Livingstone a condamnat politica premierului Tony Blair in privinta euro si a afirmat recent ca sistemul capitalist "este mai ucigator decat Hitler". Spre deosebire de Blair, care sustine ca intrarea Marii Britanii in zona euro trebuie sa aiba loc atunci cand vor fi intrunite conditiile economice, Livingstone crede ca acest lucru este crucial pentru prosperitatea Londrei, informeaza Reuters. "Intrarea in zona euro este cruciala si afecteaza in mod direct Londra. Eu nu sunt de acord cu atitudinea de genul a guvernului in ce priveste euro", a afirmat marti Livingstone.

Viitorul primar va gestiona un buget anual de circa 3,5 miliarde de lire sterline (5,6 miliarde de dolari), alocat de guvernul central. El va asigura administrarea transporturilor si a politicii de investitii publice in capitala britanica prin intermediul a doua agentii specializate, relateaza Mediafax. Ministrul de Interne, in prezent unic responsabil pentru politia din Londra, nu va delega primarului decat o parte a prerogativelor, asigurand in continuare numirea prefectului politiei capitalei. Prerogativele primarului vor fi controlate de o adunare locala, formata din 25 de membri, care urmeaza sa fie alesi tot astazi, iar primarul va fi asistat de o echipa formata din aproape 300 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO