Prima pagina

Macedonenii au luat cu asalt cladirea Parlamentului

27.06.2001, 00:00 22



Macedonia s-a confruntat luni seara cu o noua criza, dupa ce mii de persoane au luat cu asalt cladirea Parlamentului, cerand demisia presedintelui Boris Traikovski din cauza acceptarii unei incetari a focului care a permis rebelilor albanezi sa se retraga de la Aracinovo cu armamentul din dotare intact.

Traikovski a fost evacuat sub escorta din sediul Parlamentului, dupa ce in jur de 7.000 de demonstranti au patruns in cladire.

Putin mai tarziu, un grup de tineri putea fi vazut din exterior devastand birourile si aruncand calculatoarele pe fereastra, in timp ce altii loveau masinile oficiale parcate in fata imobilului.

Circa 40 de manifestanti stateau reuniti in grup in holul de la intrare, in timp ce multimea, care numara circa 7.000 de persoane, astepta in liniste afara, in jurul orei 23.00 (00.00 ora Romaniei), strigand din cand in cand "Razbunare".

Cateva rafale de arme automate s-au auzit in apropierea cladirii Parlamentului. Printre demonstranti au putut fi vazuti si politisti in uniforma, care s-au alaturat protestului.

Potrivit corespondentului CNN la fata locului, membrii guvernului au fost cuprinsi de panica, ei avand de ales intre a ceda presiunii populare, ignorand astfel cererile Occidentului, si a respecta incetarea focului, riscand noi violente de strada. Presedintele urma sa se adreseze ieri populatiei, dar nici o declaratie din partea sa nu fusese facuta publica la inchiderea editiei.

Situatia este inrautatile de reizbucnirea luptelor langa Slupcane, un sat de unde rebelii fusesera evacuati, unde armata continua bombardarea pozitiilor albaneze din localitatea vecina Nikushtak. La circa 20 km nord de Tetovo, un militar macedonean a fost ucis si alti patru au fost raniti, cand patrula din care faceau parte a fost implicata intr-o ambuscada a luptatorilor albanezi.

Pe de alta parte, la Aracinovo s-au semnalat tiruri asupra armatei macedonene. Din aceasta localitate, din apropiere de Skopje, au fost evacuati, luni, rebelii albanezi, ca urmare a unui acord cu reprezentantii comunitatii internationale, in special ai NATO.

Acest acord a fost cel care a provocat furia majoritatii slave, miile de oameni adunati luna dupa-amiaza in fata Parlamentului acuzandu-l pe Traikovski ca a cedat presiunii internationale, permitand rebelilor sa plece cu armamentul intact din Aracinovo.

Scandad sloganuri anti-albaneze, demonstrantii au denuntat si atitudinea coordonatorului politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, care a mediat incetarea focului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO