Prima pagina

Macedonia anunta cucerirea pozitiilor albaneze din jurul orasului Tetovo

27.03.2001, 00:00 37



Fortele guvernamentale macedonene au anuntat ieri ca rebelii albanezi au fost respinsi din zona muntoasa situata in jurul orasului Tetovo. Tot ieri era asteptat la Skopje secretarul general al NATO, George Robertson, pentru o intalnire cu presedintele macedonean Boris Traikovski, relateaza CNN.

Robertson doreste ca NATO sa-si sporeasca prezenta militara la granita dintre provincia Kosovo si Macedonia cu circa 1.200 de militari.

"Eu si Javier Solana ne vom deplasa la Skopje doar pentru a da cateva sfaturi, asigurari si intr-o anumita masura recomandari Guvernului macedonean referitor la evenimentele desfasurate", a declarat Robertson.

El a adaugat ca doreste ca autoritatile de la Skopje sa se "implice intr-o discutie politica cu reprezentantii partidelor albaneze, pentru a se asigura ca fortele rebele au fost anihilate, iar Guvernul poate trece la ofensiva politica".

Franta si SUA au promis sa primita avioane-spion telecomandate pentru a patrula in zonele de conflict.

Presedintele american George W. Bush a declarat ca spera ca decizia sa de a oferi aceste avioane sofisticate pentru a ajuta autoritatile de la Skopje va ajuta la inchiderea granitei, pentru a preveni aprovizionarea rebelilor cu arme si sosirea unor noi luptatori albanezi in Macedonia.

Duminica, trupele macedonene au cucerit sapte sate albaneze, dar corespondentii de la fata locului afirma ca infrangerea rebelilor nu poate fi confirmata deocamdata.

Armata fostei republici iugoslave a lansat impotriva rebelilor albanezi o ofensiva in doua etape - un baraj de artilerie ce a durat circa 90 de minute, urmat de atacul infanteriei.

"Toate informatiile pe care le detinem arata ca operatiunea decurge conform planului si am cucerit toate punctele-cheie. Centrele de unde actionau teroristii au fost eliminate", a declarat premierul macedonean Ljubco Georgievski.

Ofensiva a debutat duminica dimineata, iar in dupa-amiaza aceleiasi zile o coloana de tancuri, vehicule blidante si trupe de infanterie ajunsese deja pe unul din varfurile de langa Tetovo.

Schimburile de focuri intre trupele guvernamentale si separatistii albanezi au fost cele mai intense de la inceputul conflictului, in urma cu 12 zile.

Mai multe case au fost incendiate si artileria a tras aproape continuu asupra pozitiilor albaneze in timp ce elicopterele transportau militarii pe dealurile din jurul orasului.

Potrivit unor surse spitalicesti, in urma luptelor au fost raniti un politist, patru albanezi si un civil macedonean. Curcea Rosie afirma insa ca numarul victimelor nu este cunoscut, pentru ca nu s-a putut intra in satele unde au avut loc luptele.

Surse guvernamentale au anuntat ca premierul Georgievski se afla la Tetovo, al doilea oras ca marime din Macedonia, pentru a verifica situatia la fata locului.

"Aceasta este una din ultimele faze ale operatiunii pe care am lansat-o pentru a-i respinge in totalitate pe teroristi in afara teritoriului Macedoniei", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului macedonean al Apararii, Gheorghi Trendafilov.

Ofensiva lansata duminica nu a putut fi impiedicata de apelurile la calm si retinere din partea comunitatii internationale.

La finalul summit-ului Uniunii Europene de la Stockholm, liderii blocului continental si-au reafirmat solidaritatea cu guvernul macedonean, dar au cerut acestuia sa actioneze "cu retinere", pentru a preveni izbucnirea unui nou conflict in Balcani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO