Prima pagina

Macedonia se afla in pragul instituirii starii de razboi

08.06.2001, 00:00 62



Tensiunea a crescut simtitor in Macedonia, in timp ce liderii politici solicita instituirea starii de razboi ca urmare a intensificarii luptelor cu rebelii albanezi.

Miercuri, dupa ce rebelii au ucis cinci militari macedoneni intr-o ambuscada, in orasul Bitola au izbucnit tensiuni inter-etnice, populatia slava incendiind case si magazine ale etnicilor albanezi, relateaza CNN. Trei dintre soldatii ucisi de rebeli erau din Bitola.

Zeci de slavi au atacat la Bitola proprietatile albanezilor din zona, dand foc unui numar de 100 de magazine si la circa zece case.

Trei persoane au fost ranite in urma violentelor, si printrele case atacate s-a aflat si cea a adjunctului ministrului sanatatii, etnic albanez. In oras s-au auzit focuri de arma, iar televiziunea de stat a prezentat imagini cu pompierii luptand din greu impotriva mai multor incendii de proportii.

Tot miercuri, birourile presedintelui Boris Traikovski din centrul capitalei Skopje au fost atacate cu focuri de arma de catre persoane necunoscute.

Gloantele au lovit geamurile blindate, pe care nu au reusit sa le sparga. Atacul s-a produs in timp ce presedintele se intalnea cu liderii unui partid politic, dar nu s-au inregistrat victime. Politia a anuntat ca atacatorii au fugit dupa ce au tras de doua ori in directia cladirii.

Pentru a calma spiritele, autoritatile au impus restrictii de circulatie la Bitola, dar premierul Liubco Georgievski a cerut adoptarea unei declaratii de razboi pentru a pune capat insurectiei albaneze declansate in februarie.

Statele occidentale, in frunte cu SUA, au cerut guvernului de la Skopje sa arate retinere, avertizand ca instituirea starii de razboi ar duce la intensificarea revoltelor albaneze.

"Premierul si guvernul considera ca trebuie proclamata starea de razboi si impusa o mobilizarea generala, deoarece de patru luni Macedonia isi face iluzii ca este posibila o solutionare pasnica, pe calea dialogului, a conflictului", a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Antonio Milososki.

"Toata lumea trebuie sa stie ca suntem in razboi si ca o puternica actiune militara este singura solutie pentru a ajunge la pace", a spus Milososki. El a deplans "absenta unei decizii politice hotarate, care sa permita lansarea unei actiuni".

Pentru a declara stare de razboi guvernul are nevoie de sprijinul a doua treimi din Parlament, adica de votul a 81 dintre cei 120 de deputati.

Pe langa faptul ca ar duce la mobilizarea generala a tuturor barbatilor apti de lupta, decizia i-ar permite presedintelui BorisTraikovski sa guverneze prin decrete si sa numeasca un nou guvern fara aprobarea legislativului

Granitele ar fi inchise, restrictiile de circulatie ar intra in vigoare in intreaga tara si orice demonstratii ar fi interzise.

Insa potrivit analistilor, aprobarea in Parlament a unei declaratii de razboi este putin probabila, intrucat multe partide se opun unei astfel de decizii si se vor alatura deputatilor albanezi care in mod sigur vor vota impotriva. Legislativul macedonean urmeaza sa se reuneasca astazi.

Politicienii macedoneni au mai analizat instituirea starii de razboi la inceputul lunii mai, dar au fost convinsi de diplomatii occidentali sa nu treaca la actiune pentru a nu compromite definitiv sansa rezolvarii pasnice a crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO