Prima pagina

Maghiarii, exemplu de obtinere a drepturilor

04.09.2001, 00:00 10



Ambasadorul Ungariei la Washington, Jeszenszky Géza, a apreciat, intr-un interviu acordat cotidianului "SzabadsA!g", ca maghiarii de peste hotare pot fi un exemplu pozitiv pentru modul in care un grup etnic obtine, prin mijloace democratice, mai multe drepturi intr-o societate, informeaza MTI.

In acelasi timp, diplomatul apreciaza ca ideea drepturilor colective pentru minoritati, desi necunoscuta sau negata, este "din ce in ce mai mult", o parte a realitatii actuale.

Jeszenszky Geza sustine, in interviul amintit ca este de acord cu presedintele UDMR, Marko Bela, care a subliniat importanta faptului ca maghiarii din Transilvania au obtinut, prin mijloace pasnice, indeplinirea "unei parti a obiectivelor lor".

"Evenimentele din Balcani au demonstrat ca problemele si conflictele interetnice pot fi solutionate, insa este nevoie de asistenta financiara si de un alt mod de gandire. Indeplinirea pretentiilor maghiarilor ar putea fi invocata ca un exemplu pozitiv, iar faptul ca maghiarii de peste hotare lupta fara violenta pentru obiectivele lor a intrat, in ultimii doi-trei ani, in atentia opiniei publice internationale", a spus diplomatul.

El a precizat ca "maghiarii din tarile vecine Ungariei lupta pentru drepturile lor prin vot, in mod pasnic".

Secretarul general al NATO, lordul Robertson s-a referit in mod repetat la principiul "ballots rather than bullets" (buletine de vot in loc de gloante), iar "maghiarimea ofera cel mai bun exemplu, de cand exista libertate politica, pentru urmarea acestei cai", considera ambasadorul ungar.

"Societatea americana nu intelege prea bine problema etnica, insa problema palestiniana sau cea a Macedoniei demonstreaza, chiar si opiniei publice americane, ca ideea drepturilor colective, necunoscuta sau negata pana in prezent, este din ce in ce mai mult o parte a realitatii actuale", a subliniat diplomatul.

El crede ca "problemele Balcanilor sau cele provenite din alte parti sunt potrivite, cateodata, si pentru prezentarea situatiei maghiarilor de peste hotare". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO