Prima pagina

Majorarea de capital de la SIF Transilvania a fost suspendata

28.06.2007, 12:02 7

Tribunalul Brasov a decis astazi suspendarea majorarii de capital de la SIF Transilvania, pana cand se va pronunta asupra cererii de anulare a majorarii de capital, formulata de unul dintre actionari, societatea Cocor, detinatoarea magazinului omonim din Bucuresti, a anuntat SIF Transilvania, intr-un comunicat remis BVB.
Actiunile SIF Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare in urma anuntului, iar celelalte societati de investitii financiare au inregistrat scaderi usoare. Ulterior, indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a revenit pe un avans de 2,5%.

Firma Cocor a solicitat, pe 22 iunie, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa anuleze decizia prin care institutia a aprobat majorarea de capital la SIF Transilvania, decisa de AGA in luna aprilie.

CNVM a aprobat, la 18 mai, modificarile actului constitutiv al SIF Transilvania ca urmare a majorarii capitalului social si prospectul simplificat de emisiune, dupa ce societatea de investitii a solicitat avizul institutiei.

AGA SIF Transilvania au adoptat, la 27 aprilie, o hotarare privind dublarea capitalului social, la 109,2 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006 si anilor precedenti.

Cocor Bucuresti a solicitat, la 24 mai, Tribunalului Brasov, sa anuleze hotararea AGA, sustinand ca operatiunea trebuia sa aiba loc prin oferta publica de actiuni, pe baza unui prospect aprobat de CNVM.

De asemenea, Cocor sustine ca la AGA au participat actionari reprezentand doar 35,06% din capitalul social, iar potrivit statutului societatii, pentru validitatea AGA este necesara prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin trei sferturi din capital. In plus, hotararile pot fi adoptate de actionarii care detin cel putin jumatate din actiuni.

Un alt argument al firmei Cocor este faptul ca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) a aprobat majorarea capitalului social prin utilizarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006, insa Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) nu se intrunise inca pentru a discuta in legatura cu modalitatea de repartizare a profitului aferent anului trecut. Compania sustine ca AGEA a fost convocata pe 27 aprilie la ora 10:00, iar AGOA in aceeasi zi la ora 13:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO