Prima pagina

Majorarea TVA nu are acordul politic al coalitiei PNL-PD

24.06.2005, 20:05 9

Solicitarea FMI privind majorarea TVA pana la 22%, acceptata de ministrul finantelor Ionut Popescu si de premierul Calin Popescu-Tariceanu, nu are sustinerea politica a PD si nici macar a PNL, principalele partide din coalitia guvernamentala, rezulta din declaratiile vehiculate ieri.

Liderul democrat Emil Boc a declarat ieri ca PD nu va sustine din punct de vedere politic adoptarea masurii privind majorarea TVA si a insistat pe ideea ca anuntul ministrului finantelor, Ionut Popescu, reprezinta doar concluzia unei analize la nivelul Ministerului Finantelor, si nu o decizie a coalitiei guvernamentale.

"Nu am discutat, oficial, in cadrul coalitiei aceasta tema, dar in acest moment preocuparea noastra de baza este legata de reducerea contributiei la fondurile de asigurari sociale, pentru a putea asigura locuri de munca mai bine platite. Majorarea TVA nu este o masura oportuna cata vreme nu se coreleaza cu alte masuri si, in special, cele privind reducerea contributiilor la fonduri", a afirmat Emil Boc.

"Discutata crestere a TVA cu trei puncte procentuale, de la 19% la 22%, este in momentul de fata numai o ipoteza de lucru." Asa suna si pozitia PNL asupra acestui subiect exprimata ieri de Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al partidului.

Problema nu este lamurita nici macar in interiorul guvernului. Ministrul integrarii europene, Ene Dinga - reprezentant al PD, a declarat la o intalnire cu parlamentarii Comisiei de integrare europeana ca, din perspectiva aderarii la UE, pozitia autoritatilor privind majorarea TVA la 22% trebuie supusa unor "analize mai serioase". Intrebat daca ii va cere ministrului de Finante sa renunte la ideea majorarii la 22% a TVA, Dinga a declarat ca un astfel de demers nu intra in atributiile sale.

"Eu cred ca problema TVA nu este inca transata. Ea mai suporta discutii, dezbateri si cred ca chiar analize de impact mai serioase", a aratat ministrul. Cu alte cuvinte, Dinga spune ca Romania tot nu are un acord cu FMI, in conditiile in care majorarea TVA reprezinta principala masura pe care se bazeaza proiectul scrisorii suplimentare de intentie.

Contactata de Ziarul Financiar, Adriana Saftoiu, purtatoarea de cuvant a presedintelui Traian Basescu, a declarat ca Presedintia nu comenteaza asupra acestei probleme.

In aceste conditii, guvernul Tariceanu nu se dezminte nici de aceasta data prin confuzia creata in jurul unei decizii de politica fiscala, dupa sarabanda celor patru ordonante de urgenta emise pentru amendarea Codului fiscal.

Declaratiile facute de Eugen Nicolaescu, Emil Boc si Ene Dinga au aparut ieri ca si cand nu guvernul pe care il sustin a negociat in ultimele zece zile cu FMI, ajungand la concluzia ca se impune majorarea TVA de la 1 ianuarie 2006.

Premierul a declarat ieri ca va semna scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI "cel tarziu saptamana viitoare". Adica Tariceanu isi lasa un ragaz pentru limpezirea apelor in coalitie pana sa angajeze guvernul in fata Fondului Monetar International. Misiunea FMI a parasit ieri Bucurestiul, probabil cu impresia ca are o intelegere cu autoritatile romane, concretizata in proiectul scrisorii de intentie care prevede, intre altele, majorarea TVA. Ramane de vazut daca lipsa sprijinului si consensului politic in cadrul coalitiei va lasa in aer angajamentele negociate de ministrul finantelor, Ionut Popescu.

In textul documentului, guvernul se angajeaza in acelasi timp sa reduca cheltuielile de personal, prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar la 0,75% din PIB in acest an.

Unul din principalele angajamente este inghetarea a aproape 7.000 de posturi din sectorul public.

Alte masuri referitoare la limitarea cheltuielilor publice vor viza eliminarea primelor care urmau sa fie acordate pana la finele acestui an, reducerea cheltuielilor de capital, precum si a subventiilor agricole. razvan.voican@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO