Prima pagina

Marile banci straine au gasit aur pe piata monetara

Marile banci straine au gasit aur pe piata monetara
05.10.2004, 00:00 9



Dobanzile mari la titlurile de stat si depozitele in lei, in conditiile stabilitatii cursului de schimb, au determinat puternicele grupuri financiare precum Deutsche Bank, JP Morgan, Credit Suisse First Boston sau Lehman Brothers sa caute modalitati de a investi pe piata, spun surse de pe piata bancara.



Astfel, multe din primele 25 mari banci de investitii din lume si-au infiintat asa numite Special Pourpose Vehicles (SPV), adica vehicule financiare destinate exclusiv pietei monetare a Romaniei, spun sursele citate.



Prin aceste SPV, de fapt societati cu raspundere limitata, marile banci au investit sau se pregatesc sa investeasca sume foarte mari de bani (sute de milioane de dolari in total, conform unor surse bancare) in titluri de stat sau depozite bancare.



Este vorba de acei celebri "hot money", adica bani fierbinti, atrasi brusc pe anumite piete de conjuncturile favorabile.



Iar in Romania conjunctura este mai mult decat favorabila: dobanzile la depozitele in lei si titlurile de stat sunt de 16 - 18%, in conditiile in care cotatia leu/euro este aproape identica acum fata de inceputul anului. Practic, in Romania se poate obtine un randament anual de 16% la euro, in conditiile in care in vest dobanzile la depozitele in euro sunt de 2%.



Semnale privind interesul bancilor straine s-a manifestat inca de anul trecut, cand grupul german DePfa a infiintat in Romania o societate ce administreaza un fond de investitii prin care a plasat circa 70 de milioane de dolari in titluri de stat.



DePfa este insa singura banca ce a ales formula investitiilor printr-un fond, restul jucatorilor intrand prin SPV.



Cea mai uzuala forma a acestor SPV este de fapt banala societate cu raspundere limitata (SRL), avand ca actionar societati afiliate bancii. Modalitatea de a investi este relativ aceiasi: banca aduce un aport substantial de capital in SRL, care apoi foloseste banii pentru a cumpara, prin intermediul bancilor autorizate de BNR in Romania, titluri de stat sau a face depozite bancare.



Bancile internationale de investitii sunt nevoite sa utilizeze astfel de proceduri pentru ca reglementarile BNR le interzic sa investeasca direct.



Temerea principala a BNR este ca bancile vor ramane pe piata doar atata timp cat conditiile vor fi favorabile, urmand sa se retraga brusc atunci cand piata nu va mai fi atractiva.



Contactati de Ziarul Financiar, managerii pentru Romania de la Deutsche Bank, prima banca germana si JP Morgan, a doua banca americana si reprezentantii Lehman Brothers nu au dorit sa comenteze pe marginea informatiilor.



"Era de asteptat aparitia unor astfel de vehicule pentru investitii, ceea ce va o crea o problema pentru BNR, pentru ca pe o piata simpla, asa cum este cea romaneasca, impactul eventualelor miscari produse prin intermediul vehiculelor respective poate fi mult mai mare decat pe o piata mai dezvoltata, chiar daca volumele nu ar fi spectaculoase. ING nu lucreaza cu astfel de firme, insa stiu cu certitudine ca cererea pentru titluri romanesti creste continuu", a comentat pentru ZF Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.



El spune ca recenta schimbare de strategie a Finantelor, prin renuntarea la emisiunile de titluri cu scadente scurte (3-6 luni) in favoarea obligatiunilor pe doi, trei si cinci ani, este bine venita in acest context. "Aceasta miscare trebuia facuta mai demult, pentru construirea unor referinte in piata si intarirea capacitatii de absorbtie a socurilor", spune Negritoiu.



Oficialii ABN Amro Romania nu au dorit sa faca vreo referire la eventuala prezenta a unei asemenea firme in portofoliul sau de clienti.
laurentiu.ispir@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO