Prima pagina

Marko Bela contestat de Blocul Reformist din UDMR

03.07.2000, 00:00 17



Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a pronuntat, in cadrul sedintei plenare a Consiliului de Coordonare si a Consiliului Reprezentantilor Unionali, de la sfarsitul acestei saptamani de la Tg Mures, pentru "renegocierea" si "regandirea" formulei de constituire a formatiunii comunitatii maghiare.

Discursul liderului UDMR s-a dorit a fi o replica la accentuarea neintelegerilor din ultima vreme dintre conducere si platforma Blocului Reformist, acutizate la alegerile locale, cand reprezentanti ai reformistilor au participat ca independenti impotriva UDMR si au castigat.

Presedintele de onoare al UDMR, Tokes Laszlo, s-a pronuntat, sambata, prin intermediul unei scrisori deschise adresate sedintei reunite a Consiliului Unional al Reprezentantilor UDMR si Consiliului de Coordonare, pentru reinnoirea "profunda" a conducerii Uniunii si a crticat prestatia liderilor actuali ai acestei formatiuni

"Democratia a fost invinsa nu numai la Cluj, ci in toata tara, dar si democratia interna din UDMR a luat sfarsit", se spune in scrisoarea adresata CRU de Tokes, aflat la intalnirea mondiala a reformatilor maghiari.

Discursul lui Marko Bela a fost criticat de si liderii Blocului Reformist, Toro T. Tibor si deputatul Szilagyi Zsolt.

Dezbaterea propusa de liderul UDMR Marko Bela ar trebui sa aiba loc in cat mai scurt timp pentru a putea fi, apoi, pregatite listele pentru parlamentare si discutata eventualitatea participarii cu un candidat propriu la presedintie. O decizie privind sustinerea unui candidat propriu sau a unu alt candidat va fi luata la urmatoarea inrunire a CRU, cel mai probabil sfarsitul acestei luni.

UDMR a pierdut alegerile locale la Miercurea Ciuc si Odorhei, in acest din urma caz, actualul primar Szasz Jeno fiind acuzat de conducerea Uniunii, printe altele, ca a pretins in timpul campaniei ca este sprijinit de guvernul de la Budapesta. O alta pierderea UDMR este Tg Mures, unde candidatul Foder Imre a fost invins de reprezentantul CDR.

"Au inca nevoie de unitate cei care au votat pentru dreptul la pluralism in afara UDMR?" s-a intrebat Marko Bela. "Oare vor unitate acei politicieni din Ungaria ce nu au inteles ca de 80 de ani trebuie sa traim conform altor legi?", a mai spus el. "Ne putem organiza dupa ideologii cand nu vom mai fi o minoritate asuprita", a continuat liderul UDMR, care considera ca formatiunea pe care o conduce nu va deveni partid deoarece, pentru maghiarii din Romania, "nu a venit inca paradisul de stanga sau de dreapta".

In replica la discursul lui Marko Bela, deputatul Akos Birtalan s-a intrebat daca Uniunea nu este "atat de bogata" pentru a le spune unora ca "nu mai este nevoie de ei" pentru ca "gandesc altfel".

La randul sau, liderul Blocului Reformist, Toro T Tibor i-a amintit presedintelui UDMR ca in 54 de localitati, comunitatea maghiara nu este reprezentata in administratia locala. El crede ca "cei care au condus pana acum ar trebui sa vada daca sunt capabili sa conduca aceasta organizatie unita".

Un alt reprezentant al acestei platforme, Szilagyi Zsolt, a sustinut ca "situatia de la alegerile locale a fost un test", conducerea incercand sa vada in ce masura organizatiile locale pot fi manevrate de la nivel central". "Problema este ca UDMR nu este in stare sa recunoasca faptul ca pluralismul poate fi integrat cu succes", crede Szilagyi.

La finalul unei zile de dezbateri in contradictoriu, Marko Bela a revenit cu un discurs mult mai nuantat, incercand unele precizari punctelor de vedere formulate in discursul rostit la inceput. El a sustinut ca este important "cine este loial fata de UDMR si cine nu", negand, insa, ca s-ar pune problema excluderii celor care s-ar plasa pe pozitii diferite de cele ale conducerii. "Nu voi fi niciodata de acord cu cei care vor sa aparem intr-o singura culoare", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO