Prima pagina

Markovici arestat, se pregateste Milosevici

26.02.2001, 00:00 14



Fostul sef al politiei secrete sarbe, Rade Markovici, a fost arestat sambata sub acuzatia de tentativa de crima, unii analisti apreciind ca acesta este un prim pas important catre arestarea lui Slobodan Milosevici.

Markovici si alti doi politisti sunt suspectati de implicare in tentativa de asasinat din 1999 asupra fostului lider al opozitiei, Vuk Draskovici, a declarat ministrul sarb al justitiei, Vladan Batici.

Acesta a precizat ca fostul sef al politiei secrete, este pasibil de o condamnarea la cel putin 10 ani inchisoare, dar ar putea fi condamnat chiar la moarte, relateaza CNN.

Rade Markovici a demisionat luna trecuta, dupa alegerile care au dus la formarea noului guvern sarb, dominat de opozitia democrata.

"Am inceput un razboi intensiv impotriva criminalilor care nu va lasa pe nimeni neatins", a adaugat Batici. Potrivit ministrului sarb al justitiei, Markovici a fost arestat din ordinul unui procuror belgradean si nu s-a opus retinerii sale de catre politie.

Un deputat al Blocului Opozitiei Democrate (DOS) a spus ca arestarea lui Markovici reprezinta "un prim pas dintr-o serie care, probabil, va duce pana la Milosevici".

Unii oficiali de la Belgrad considera ca Milosevici ar putea fi arestat in urmatoarele saptamani pentru acuzatii de coruptie, implicare in asasinate si chiar crime de razboi. Potrivit corespondentului CNN la Belgrad, in ultima perioada s-au inmultit zvonurile privind iminenta arestarii lui Milosevici in urmatoarele zile.

Fostul presedinte iugoslav a fost pus sub acuzare de Tribunalul international de la Haga, dar liderii iugoslavi se opun extradarii sale, afirmand ca prefera sa-l judece in Serbia.

"Sper ca nu se va opri totul aici si ca in curand vor fi trasi la raspundere oamenii care au dat ordinele", a declarat Draskovici.

Rade Markovici, in varsta de 53 de ani, a devenit seful serviciului secret al lui Milosevici in 1998, dupa ce fusese adjunct pe probleme de securitate publica al ministrului de interne. Inainte de aceasta el ocupase functia de sef al politiei din Belgrad.

Potrivit opozitiei democrate, in timpul sefiei sale la politia secreta sarba, Markovici a fost implicat in mai multe crime politice nerezolvate, inclusiv asasinarea unui cunoscut ziarist care l-a criticat pe Milosevici in timpul bombardamentelor NATO din 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO