Prima pagina

Masinile second hand stau la coada pentru a intra in tara

27.10.2005, 19:33 20

Piata auto romaneasca s-ar putea confrunta cu o explozie a importurilor de masini second hand odata cu aderarea la Uniunea Europeana.

"Nu cred ca ar trebui sa fim optimisti fata de momentul aderarii la Uniunea Europeana, avem chiar motive de ingrijorare. Cel mai afectati de cresterea importurilor de automobile second hand vor fi companiile auto cu activitati in segmentul low-end al pietei, segment pe care suntem prezenti noi", a declarat Jean-Michel Sicre, directorul comercial al Dacia-Renault, in cadrul unui seminar organizat de ZF impreuna cu BRD-GSG si BRD Sogelease.

"Comparatia catastrofica cu situatia de pe piata poloneza este actuala. In lipsa masurilor legislative si a reglementarilor fiscale corespunzatoare, exista riscul ca piata romaneasca sa devina o piata de desfacere a autoturismelor second hand din Uniunea Europeana", a sustinut Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Dupa aderarea Poloniei la Uniunea Europeana, s-au retras toate restrictiile referitoare la importurile vehiculelor de ocazie. Drept urmare, vanzarile de autoturisme noi de pe piata poloneza au scazut treptat de la 360.000 de unitati in 2003 la nivelul prognozat de circa 250.000 de unitati anul acesta.

In acelasi timp, vanzarile de autovehicule de ocazie au crescut de peste 25 de ori, de la 35.000 in 2003 la 811.000 anul trecut. Pana la sfarsitul lunii trecute, pe piata poloneza s-au vandut peste 650.000 de automobile second hand. Din totalul autovehiculelor importate in Polonia, aproape 70% reprezinta masini cu o vechime de peste 10 ani, al caror pret mediu este de 120 de euro. "Situatia din Polonia nu a caracterizat toate pietele din Europa Centrala si de Est dupa aderare. Spre exemplu, efectele negative ale cresterii importurilor de autovehicule rulate nu au fost la fel de puternice in Ungaria sau Cehia", a mai precizat presedintele APIA.

El spune ca asociatiile de profil cauta de doi ani modalitati de contracarare a efectelor de dupa aderarea la Uniunea Europeana. "Nu cred ca se va putea realiza o limitare a accesului consumatorilor la masini de ocazie, datorita reglementarilor legii concurentei", a mai precizat Valmar.

Pentru reglementarea pietei auto second hand reprezentantii APIA vor realiza pana la sfarsitul anului un catalog de preturi pentru modelele rulate, pentru crearea unui standard pe piata, demers similar masurilor luate pe pietele vestice. Potrivit reprezentantilor APIA, preturile autovehiculelor din acest catalog au anumite abateri fata de preturile de referinta din Germania.

Piata auto locala vine dupa doi ani de cresteri sustinute, vanzarile de masini inregistrand o crestere mult peste asteptarile jucatorilor din domeniu. Practic, in ultimii trei ani vanzarile de masini aproape s-au dublat urmand sa treaca de 250.000 de unitati in acest an. Vanzarile de masini noi au ajuns in primele noua luni ale anului la aproape 188.000 de unitati, depasind volumul inregistrat la nivelul intregului an trecut. Valoarea corespunde unei cresteri de peste 60% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor APIA. Majoritatea producatorilor si importatorilor de automobile avansau, la inceputul acestui an, o crestere de 20% pentru 2005. De anul viitor ritmul cresterilor se va tempera.

"Vanzarile de automobile de pe piata romaneasca se vor ridica cel mai probabil la aproximativ 2,5-3 mld. euro anul acesta. Pentru 2006 preconizam o crestere de doar 5% a pietei auto", a mai spus presedintele APIA.

"Boom-ul pietei auto se va opri probabil in 2008. Piata auto va stagna sau chiar va scadea, indiferent de situatia importurilor de autovehicule second hand", a mai precizat directorul Dacia-Renault. Potrivit datelor publicate de APIA, in Romania sunt inmatriculate in prezent aproximativ 4,5 milioane de autovehicule, din care 3,4 sunt autoturisme. Anul acesta au fost inmatriculate 188.000 de autovehicule noi pana in prezent, din care 155.000 sunt autoturisme. Pentru intreg anul, se estimeaza 210.000 de inmatriculari de autoturisme noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO