Prima pagina

MEF: Strategia energetica a fost finalizata

MEF: Strategia energetica a fost finalizata
14.05.2007, 11:33 13

Ministerul Economiei si Finantelor a finalizat proiectul strategiei energetice, care va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, la jumatatea lunii iunie, dupa ce va fi discutat si cu partidele politice, sindicatele si patronatele, a declarat, astazi, ministrul Varujan Vosganian.

Una dintre propunerile incluse in strategie vizeaza gruparea minelor din Valea Jiului cu Hidroelectrica si Centrala de la Paroseni. O alta varianta este combinarea productiei in hidrocentrale cu alte unitati de productie in vederea organizarii de noi complexuri energetice.

De asemenea, strategia energetica va propune pastrarea productiei de energie electrica pe baza de carbune, dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile si dezvoltarea catorva capacitati hidroelectrice noi.

In privinta Termoelectrica, exista de asemenea mai multe variante. Una dintre aceste variante vizeaza combinarea unei unitati a Termoelectrica cu minele din Valea Jiului si termocentrala Mintia, pentru crearea unui complex energetic pe baza de huila.

Legat de reactoarele 3 si 4 de la Nuclearelectrica, Vosganian a spus ca in toamna se va organiza licitatia in urma careia se va alege consortiul care va dezvolta proiectul.
Totodata, el a mai precizat ca preturile de productie la energia electrica vor inregistra o crestere "zero" incepand cu luna mai. "Le-am solicitat ca orice cerere de crestere a pretului sa treaca pe la mine, pentru a vedea daca sunt justificate. De atunci nimeni nu a mai cerut cresteri de pret", a spus Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO