Prima pagina

Meinl a dat listarea la Viena pe oferta cash a Cadbury

11.06.2007, 22:48 12

Meinl Bank, care a vandut vineri pentru aproximativ 100 mil. euro pachetul majoritar de actiuni al numarului doi de pe piata dulciurilor Kandia-Excelent, in cea mai mare tranzactie de pe piata locala a produselor alimentare, a ales oferta grupului britanic Cadbury Schweppes, in detrimentul listarii unui pachet de 50% din actiunile Kandia-Excelent pe Bursa din Viena.
"Listarea unui pachet de 50% din companie pe bursa din Viena era pregatita, angajasem deja consultantii, firmele de avocatura, institutia financiara. Intre timp a aparut Cadbury si am decis ca vanzarea catre grupul britanic reprezenta cea mai buna alegere pentru companie, pentru actionari si pentru angajati. Listarea era o varianta mai nesigura", a declarat Bernhard Huber, presedintele Kandia-Excelent si presedinte non-executiv al Julius Meinl Industrieholding GmbH. Huber a precizat ca renuntarea la decizia de listare a condus si la pierderea unor sume de bani, insa nu a precizat valoarea pierderilor. In schimb, prin vanzarea actiunilor la BVB, proprietarii Kandia-Execelent s-au asigurat ca vor incasa cele aproximativ 100 mil. euro in trei zile de la momentul vanzarii.
"Si alte companii au fost interesate de preluarea Kandia, insa noi ne pregateam pentru listarea la bursa din Viena si din acest motiv nu am mai discutat cu nicio companie, in afara de Cadbury Schweppes", a declarat Huber.
Cadbury Schweppes, cu afaceri de 11 mld. euro, a achizitionat 93,32% din actiunile Kandia-Excelent de la Kandia NV, prin subsidiara acesteia, Axis Investments Ltd, si de la Meinl Bank AG, care detinea actiunile pentru si in numele Kandia NV, in calitate de custode. Kandia NV este un fond privat de investitii administrat de Meinl Bank AG.
Prin preluarea pachetului de 93,3% din Kandia-Execelent, grupul britanic intra pe piata locala in pozitia de lider pe segmentul bomboanelor, cu o cota de piata 32%, in timp ce pe piata ciocolatei are asigurata pozitia a doua, cu o cota de 24%. "Toate companiile mari sunt in vizorul nostru, iar de jucatorii din zona suntem direct interesati de mai bine de cinci ani", spune Ignasi Ricou, managing director pentru Europa de Sud al Cadbury.
In numai doua zile, cel mai mare producator mondial de dulciuri a facut "cumparaturi" de peste 400 mil. euro, cu o zi inainte de preluarea jucatorului roman, semnand un acord pentru achizitia Intergum, o afacere de familie din Turcia. "Kandia-Excelent reprzinta pentru noi un bun inceput in Europa Centrala si de Est, insa inainte de a analiza si alte oportunitati vrem sa consolidam ceea ce avem in prezent", a mai spus Ricou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO