Prima pagina

Mihai Bogza va fi noul presedinte al Bancpost

08.04.2005, 20:14 46

Mihai Bogza, fost viceguvernator al BNR in perioada 1998-2004, urmeaza sa preia functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost, in locul Elenei Petculescu, care si-a anuntat ieri retragerea din activitatea bancara.

George Michelis, directorul general al Bancpost, a confimat ieri ca numirea lui Bogza va fi propusa actionarilor bancii in cadrul unei sedinte a AGA convocata pentru 20 aprilie.

Contactat de Ziarul Financiar, Mihai Bogza nu a dorit sa comenteze informatia. El a parasit Banca Nationala in toamna anului trecut, nefiind reconfirmat cu prilejul alegerilor pentru locurile de membru in Consiliul de Administratie.

In ultimele luni, Bogza a lucrat pentru banca germana HVB ca initiator si consultant al proiectului de infiintare a unei banci de economisire-creditare in domeniul locativ. In prezent, Mihai Bogza si-a incheiat mandatul, o data cu finalizarea structurii proiectului. In perioada urmatoare, acesta urmeaza sa parcurga toate etapele de autorizare la banca centrala, in vederea obtinerii licentei de functionare. Potrivit HVB Bank, noua institutie de economisire-creditare pentru locuinte ar putea deveni operationala la sfarsitul lunii iunie. Va aparea astfel un al doilea jucator pe aceasta nisa de piata, la aproximativ un an de cand a inceput sa functioneze prima banca specializata in domeniu, Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Prin preluarea conducerii Consiliului de Administratie al Bancpost, Mihai Bogza revine in sectorul bancar comercial, dupa experiente similare de dinainte de 1998, cand a lucrat pentru Pater Bank (banca ungara preluata ulterior de grecii de la Piraeus Bank), pentru ca apoi sa fie numit presedinte al Eximbank.

In ultimii sase ani, el a fost viceguvernator al Bancii Nationale responsabil cu activitatea de supraveghere prudentiala a bancilor.

Acum Bogza se pregateste de instalare in pozitia de presedinte cu atributii administrative al celei de-a opta banci de pe piata, dupa clasamentul in functie de valoarea activelor inregistrata la sfarsitul lui 2004. Actionarul majoritar al Bancpost, grupul elen Eurobank, si-a stabilit insa ca obiectiv ridicarea bancii pana la locul al treilea, in acest scop fiind anuntata oficial intentia de participare la privatizarea CEC.

George Michelis, director general al Bancpost, afirma ca este incorecta o eventuala perceptie potrivit careia functia de presedinte al Consiliului de Administratie este mai degraba decorativa. "E adevarat ca nu va fi implicat in deciziile de i cu zi, insa va avea multa greutate in stabilirea directiilor de dezvoltare a bancii, la care poate contribui foarte mult cu experienta sa. De asemenea, este foarte important rolul de reprezentare a imaginii bancii", a declarat Michelis. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO